Кибергрупа с възможни връзки с Русия е набеждавана за компютърен пробив, извършен вероятно като наказателна акция срещу американските удари в Сирия, пише британският в. „Дейли телеграф“. Тайнствената организация, нарекла се Шадоу брокърс (Shadow Brokers), през април обяви, че е откраднала кибероръжие от американската Агенция за национална сигурност, което й давало безпрецедентен достъп до всички компютри, използващи операционната система Уиндоус на Майкрософт. Така нареченото кибероръжие се казвало Eternal Blue. Агенцията го разработвала, за да може да получи достъп до компютрите на терористи или вражески страни.

След кражбата групата образно казано „зарязала“ кибероръжието на неизвестен сайт. Това станало на 14 април само седмица, след като Доналд Тръмп нареди да се нанесе ракетен удар по сирийска военновъздушна база в отговор на химическа атака срещу цивилни в Сирия, за която се предполага, че е дело на сирийския режим.

Ден след ракетния удар групировката Шадоу брокърс публикувала на развален английски език предупреждение в интернет срещу Тръмп. „С най-голямо уважение, но какво, по дяволите, правите? Шадоу брокърс гласуваха за вас. Те ви подкрепиха. Сега те изгубиха вяра във вас“., се казвало в текста. „Както изглежда, вие изоставяте базата си, движението и хората, които направиха така, че да ви изберат“, се казвало още в предупреждението.

Смята се, че след като Шадоу брокърс е изхвърлила кибероръжието на АНС в интернет сайт, до него се е добрала неизвестна засега друга групировка, за да получи чрез него достъп до компютрите от разстояние и да вкара после вирус, чрез който да извърши хакерската атака от типа атака, изискваща откуп, поразила вчера много компютри в различни страни. При този пробив в атакуваните компютри файловете бяха криптирани и се искаше откуп за тяхното декриптиране.

Никой не знае кой стои зад групировката Шадоу брокърс, но в изявление, качено в интернет през декември, се казваше: „Шадоу брокърс не са безотговорни престъпници, те са опортюнисти. Те дават на „отговорни страни“ възможност да поправят нещата.“
Според Едуард Сноудън, бившия сътрудник на АНС, групата Шадоу брокърс е била подкрепяна от Кремъл.

Смята се, че АНС е предупредила Майкрософт за открадването на Eternal Blue още през март и компанията е взела мерки срещу него, но те не са обхващали старите версии на операционната система, датиращи отпреди 2009 г. Това е направило британската здравна система по-уязвима на атаката, защото операционните системи на нейните компютри са по-стари и не достигат средства за инвестиции в тяхното модернизиране.

БТА

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви