Американското правителство отново изпадна в неловко положение, след като Кремъл публикува снимки от срещата при затворени врати между президента Доналд Тръмп и руския външен министър Сергей Лавров, предаде Франс прес.

Белият дом не допусна новинарските медии на срещата с Лавров в Овалния кабинет. Присъстваха само официалният фотограф на Белия дом и фоторепортер от руската държавна информационна агенция ТАСС.

На снимките усмихнатият Доналд Тръмп стиска ръцете на Лавров и на руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк и позира с тях. Тази среща бе възприета като дипломатически успех за Кремъл, чиито пратеници бяха приети „на червения килим“. Това стана месеци след като САЩ наложиха на Русия санкции заради намесата й в президентските избори през 2016 г.

Лавров и Кисляк бяха приети в Белия дом в момент, когато американското правителство е засипано от обвинения за таен сговор на Тръмп с руски представители, включително Кисляк, за да получи подкрепата на Русия срещу опонентката му от Демократическата партия Хилари Клинтън. Тези подозрения се разследват от две конгресни комисии и от ФБР.

Публикуването на снимките подсилва впечатлението, че Русия е постигнала дипломатическа победа и че Белият дом е бил манипулиран, посочва АФП. „Поздравления колеги, че разполагате с тези снимки! Голям удар“, възкликна бившият посланик на САЩ в Москва Майкъл Макфол, изговаряйки думата „колеги“ на руски език.

Дарик

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

16 − eight =