„Народът не е решил да има мажоритарно гласуване. Засега народът е решил въпросът да се разгледа. ГЕРБ правилно казаха – ние ще преговаряме. Аз ги призовавам да мислят преди да действат.“ Това заяви изборният експерт проф. Михаил Константинов. Той разкритикува предложения вариант на избирателна мажоритарна система с избор в два тура.

„Какво иска ГЕРБ – да има 160 мандата?! Искам да кажа на колегите от ГЕРБ – не е хубаво да вземете 160 мандата. Като вземете 160 мандата, после ще се олеете. Една партия, като вземе 160 мандата, си мисли, че се е качила на Олимп. Е, от Олимп се пада много лесно. Тогава народът те сваля“, каза изборният експерт.

Мажоритарни избори в два тура няма да има, смята проф. Константинов.

Казусът виси, нека ВКС реши дали референдумът е задължителен, пожела математикът.

„Задайте си въпроса защо единствено във Франция има нещо подобно. 30 държави от 220 държави, между тях бившите френски колонии и бившите съветски републики прилагат такава система. Но Макрон заяви, че ще я отмени. Всички „прогресивни неща“, към които се стремим отпаднаха“, посочи проф. Константинов.

Във Франция с 40 на сто от гласовете обраха 80% от мандатите, даде пример той.

При мажоритарна система малките партии изчезват, посочи професорът. „Райониране вече имаме. Ако се промени то, има опасност да се постигне ефектът едната политическа сила да извлече максимална полза, а другата да понесе максимална загуба. 160, на 50, на 30 – това ще се получи. 160 – ГЕРБ, 50 – БСП, 30 – ДПС. „Малките“ изчезват“, каза какъв би бил резултатът от едни мажоритарни избори той.

Във Франция само 38% от избирателите са чували кой им е депутатът, каза Константинов, отговаряйки на въпроса, че с мажоритарна система хората ще знаят кой им е народният представител.

През 1990 г. БСП с 50% от гласовете обра 80% от мажоритарните мандати, даде още един пример математикът.
epicenter.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви