В бургаските училища и детски градини до края на годината ще бъдат монтирани системи за видеонаблюдение. До момента в шест от градините има Big Brother, съобщи на пресконференция кметът Димитър Николов. Контролът се осъществява по 24 часа. Записите се съхраняват 30 дни, след което се унищожават. Всички помещения, плюс входове и изходи, както и дворовете се следят. Записите са много качествени, а при спор видеодостъпът е разрешен само на засегнатите страни. Досега са правени няколко проверки, които са установили, че се спазват изискванията за съхранение на записите, като помещенията са под ключ.

Вече са разрешени няколко конфликта. Най-честите са деца-деца, деца-учители, допълни зам.-кметът Йорданка Ананиева. Оказва се обаче, че родителите понякога не познават как реагират децата им, поставени в различна от семейната среда. След като видят записа родителите разбират, че претенциите са неоснователни. Има такъв разрешен спор, свързан с уж упражняване на насилие от персонал към дете.

Съществуват обаче и доста странни искания от страна на някои родители. Такъв е случаят с майка, която е настоявала да види запис в детска градина. Тя е искала да разбере дали детето й си е изяло закуската. В други случаи пък родителите контролирали децата си за пушене на цигари, тъй като камерите следят какво става и в дворовете на училищата.

В момента видеонаблюдение има и в 41 училища в общината. Само пет в кварталите не са оборудвани с камери. „До края на годината се надявам да успеем да отчетем завършване на програмата за осигуряване на видеоконтрол във всички детски и учебни заведения на територията на общината“, каза още Николов. Програмата за въвеждането на видеонаблюдение започна в началото на годината.

Продължава и програмата за изграждане на мрежата за видеонаблюдение в обществената зона на Бургас. „На 100 % такава ще има в Морската градина,  на всички пешеходни алеи, детски и спортни площадки, всички площади и места, които масово се ползват от жителите и гостите на Бургас. Така ще повишим нивото за безопасност“, добави Николов.

Резултатите от монтираните до момента камери сочат, че Big Brother действа като превенция срещу вандализъм, кражби и различни протиовобществени прояви. От УКОРС заявяват, че значително са спаднали сигналите в тази насока.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви