България и Румъния остават „балканското гето“ на ЕС, това е водещото заглавие на вестник „Сега“. Естония, Чехия и други „по-млади“ членове на ЕС бързо настигат развитите западноевропейски държави, дори ги задминават по някои критерии, но за жалост България не е сред тях. Страната ни остава „задният двор“ на Европа и въпреки щедрите еврофондове прилича повече на балканските си съседи, които не са в ЕС, отколкото на сродни държави като Словакия и Полша. Подобно е положението и с Румъния, с която от години се състезаваме за последните места. Тази мрачна картина се очертава в новото издание „Индекс на настигането“ – мащабно проучване на Институт „Отворено общество“, което в последните няколко години разкрива, че Европа се развива на различни скорости и че България за жалост е от изоставащите.

От ГЕРБ ще изпълнят предизборното си обещание и още тази седмица ще внесат в парламента отново ключовите промени за изборите, с които да бъде въведен мажоритарният вот. “След като 2,5 млн. българи са гласували за референдум с тези правила за въвеждането на мажоритарна система, ние ще се съобразим с тези български граждани. Предлагаме законопроект, в който ще бъде заложена изцяло мажоритарна система”, заяви пред “Труд” председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. И поясни, че това ще стане веднага след като Народното събрание гласува в сряда съставите на 23-те парламентарни комисии.

НЗОК ще заплати лечението на всеки онкоболен пациент, независимо от неговия ръст, тегло или телесна маса, пише днес „Стандарт“.  Статията е по повод информация, че здравнатак аса няма да плаща за лекарствата на онкоболните мъже, които са над 81кг. И на жени над 67кг. Вслучаите, в които отчетеното от лечебното заведение за календарен месец количество лекарствен продукт средно на пациент надвишава определеното количество, изчислено на база на максимална месечна доза за средностатистически ръст, тегло и телесна повърхност, заплащането на лекарствените продукти ще се извършва след проверка от контролните органи на институцията, пише изданието.

Фирми крадат кадри от конкуренцията с обещание за по-висока заплата. Това показват данни на агенции за подбор на персонала. „Най-бързият начин фирмите да си осигурят квалифицирани служители е да привлекат кадри от конкуренцията. За целта им предлагат между 150 и 200 лв. по-висока заплата“, обясни експертът по набиране на служители Маргарита Николчева пред „Монитор“. За да направят предложението още по-привлекателно, някои от работодателите включвали към „офертата“ и допълнителни екстри. Сред бонусите са здравни застраховки, карти за фитнес и отстъпки в хотели и спа центрове за цялото семейство. Най-често служители си крадат ИТ фирмите, финансови и застрахователни къщи.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви