На 13-ти и 14-ти май доброволци от туристическите дружества в Айтос и Сливен, както и от Туристическия клуб към Синдиката на българските нефтохимици „ЛУКОЙЛ“ ще се включат в акция по възстановяването на планинските пътеки и туристическата маркировка в Източна Стара планина. Планинарите ще обходят най-популярните пътеки по билото между проходите „Вратник“ и „Ришки“. Ще набележат проблемните места. Планирано е участъците, които имат нужда, да бъдат основно премаркирани и почистени. Наличната стълбова маркировка ще бъде пребоядисана.

Акцията е част от мащабна инициатива за почистване на туристическите пътеки и полагане на нова лентова маркировка по маршрутите в Централна Стара планина и по трасето Ком-Емине. Стотици любители на планината са се събрали във фейсбук групата „Да обновим туристическите маршрути и обекти“. Идеята е да обединят планинарската общност в България, за да направят планините по-достъпни.Една от целите е и събирането на средства за изработване на нови указателни табели за местата, на които такива липсват.

Двигател на инициативата е Димо Колев – дългогодишен турист и автор на пътеводител за Централна Стара планина и Ком- Емине. „Институциите, които трябва да вършат това, от години са абдикирали от своите отговорности и задължения. Затова взехме нещата в свои ръце. Имаме подкрепата на властта по места, както и на дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“. Всички подобрения, които правим, са съобразени с правилата. Сигурни сме, че след нас планината ще бъде по-гостоприемна към тези, които обичат да бягат от натовареното ежедневие в нея. Ако някой иска да се присъедини към нас и да помогне- с радост ще го посрещнем“ – сподели Колев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви