​С престижна българска победа започна днес силният международен колоездачен тур „Мемориал имитър Янков“, който е кръг от световната купа. Мартин Папанов от националния отбор на България спечели първия етап от морската надпревара, която с​е провежда в памет на известния бизнесмен, голям общественик​, доайен на съвременния български туризъм и голям радетел на колоезденето в България Димитър Янков – основател на местния колоездачен клуб ​“​Несебър​“​.

След отлично каране и тактика, Папанов бе най-добър по близо 100-километровото трасе от Несебър през Каблешково и Брястовец до Рудник, с финал отново в Несебър.
17-годишният казанлъчанин, който в момента тренира в КК „Лястовица“ при бившата звезда в родното колоездене Данаил Петров, кара като лъв и завърши с време от 2:11.36 часа, на цели 7 секунди пред лидера на националния отбор на Турция – Ибрахим Доган, който остана втори.

Мартин и турчинът се откъснаха от основната група още на 58-ия километър, след премията за активност в Рудник. После двамата бегълци методично увеличаваха преднината си пред колоната, като километри преди финала Папанов показа по-голямата си класа и финишире пред Доган с преднина от 7 секунди.

Трети, на повече от минута, остана друг българин – Даниел Иванов от КК „Несебър“, който пресече първи от основната група финала.

Така Папанов утре ще облече жълтата фланелка за втория етап на морския тур, който стартира от Слънчев бряг през Ветрен, с финал в Кошарица.

Стартът утре ще бъде пред емблематичния хотел „Хризантема“, като мястото не е избрано случайно. Хотелът е известен със своята „зелена алея на спортната слава“, в която се извисяват борчета, засадени от легендата в световното колоездене Еди Меркс – най-добър колоездач в историята, и от българската олимпийска шампионка Румяна Нейкова.

Дължината на трасето в утрешния вторя етап отново е малко над 100 километра.
Комисарят на Международният колоездачен съюз U.С.I. – Милан Дроджик, досега е много доволен от организацията на тура „Мемориал Димитър Янков“. Словакът даде висока оценка на домакините и организаторите от Хотелско дружество „Слънчев бряг хотел Холдингс“ и хотел „Хризантема“, които са осирурили отлични условия за състезатели, треньори, съдии и и гости.

Информационна агенция „ТЕМПО НЮЗ“

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви