На 19-20 май 2017 г. ще се проведе Food Revolution Day – ден, в който всички посланици на Джейми Оливър и неговата фондация организират събития, свързани със здравословното хранене и начин на живот на децата. Събитието ще се отбележи успоредно в над 100 страни и България отново ще бъде една от тях.

В страната ни има официални посланици на Food Revolution, които през последния месец се обединиха и привлякоха към себе си още стотици доброволци от различни градове. Всички заедно на 19-20 май ще отпразнуват деня на Българската хранителната революция с детски кулинарни работилници. На тези работилници децата ще правят картини с плодове и зеленчуци, ще се запознаят с полезната за тях храна, ще си приготвят сами здравословни салати, палачинки и други вкусотийки.

Тази година събитието ще бъде най-мащабното инициирано досега в България. Градовете, които до момента са заявили желание за участие са: София, Варна, Стара Загора, Бургас, Велико Търново, Пловдив, Монтана, Русе, Благоевград, Кърджали, Добрич, Дупница, Шумен, Севлиево, Балчик, Плевен, Хасково, Момчилград и други. Доброволци са както родители, така и специалисти в различни области сред които лекари, зъболекари, учители, шеф-готвачи, адвокати и много други.

В Бургас ще се проведе на 20 май с детска кулинарна работилница в заведение срещу Община Бургас. Работилницата ще бъде ръководена главен готвач, нутриционист и доброволци. На децата ще бъде показан и вариант за здравословен обяд за училище. Обявен е и конкурс за рисунка на тема „Моята любима храна“. Рисунките ще се събират на обявени места и чрез лотария ще изберат победители за големите награди, но никой няма да си тръгне от събитието с празни ръце.

С тази инициатива посланиците и доброволците в България целят да предизвикат дебат на тема здравословното детско хранене. Да привлекат общественото внимание и да го насочат към решаването на значими проблеми. Най-големият от които, и застрашаващо нарастващ с всеки изминал ден в глобален мащаб, е проблемът със заболяванията, пряко свързани с приемането на вредна и преработена храна, такива като наднормено тегло, затлъстяване, диабет тип 2, хиперактивност и други метаболитни синдроми.

Още новини ще намерите на: www.facebook.com/FoodRevolutionDayBulgaria

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

11 − 3 =