Бургас ще отбележи 6 май с поклонение пред мощите на Свети Георги и освещаване на бойните знамена. Ритуалът за пренасяне на частицата от мощите ще бъде до най-големия градски храм – църквата „Св. Св. Кирил и Методий“. Реликвата бе дарена на Бургас от манастира Ксенофонт в Света гора.

Временно тя се съхраняваше в църквата „Св. Богородица“, но след укрепването и ремонта на представителния ни катедрален храм, тя ще бъде преместена, за да остане там. Литийното шествие ще започне в 11:00 часа от храм „Света Богородица“.

Пренасянето ще извърши Негово Високопреосвещенство сливенски митрополит Иоаникий, ескортиран от други духовници и български войници. Още в същия ден, 6 май, бургазлии могат да влязат в храм „Св. св. Кирил и Методий“ и да се поклонят пред мощите на Свети Георги.

По традиция 6-ти май – Гергьовден, Ден на храбростта и българската армия, ще бъде отбелязан в Бургас с тържествени ритуали по полагане на венци и цветя при паметника на 24-ти пехотен черноморски полк и водосвет за здраве и благоденствие на българската армия пред храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

twelve − 9 =