Бургаският окръжен съд потвърди определение на Районния съд за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Димитър К. Престъплението, за което е привлечен като обвиняем Димитър К., е тежко умишлено, наказуемо с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от 2 000 до 10 000 лева. На 25.04.2017 г., в  Бургас той е заловен с високорискови наркотични вещества – 29 638 г метамфетамин и 0,125 грама коноп (канабис, марихуана).

Според въззивната инстанция правилно първоинстанционният съд е приел, че е налице обосновано предположение Димитър К. да е автор на престъплението, в което е обвинен. Окръжният съд намери, че направеният от Бургаския районен съд извод за съществуваща реална опасност обвиняемият да извърши престъпление ако не бъде задържан, е обоснован и правилен.

Настоящият въззивен състав счете, че опасността се извежда от данните по делото за личността на Димитър К. Обвиняемият е с обременено съдебно минало, като четири пъти е бил осъждан за държане на високорискови наркотични вещества, по три от които осъждания е изтърпял и ефективно наказание „Лишаване от свобода“.

Последното му осъждане е от 2015 г., за извършено престъпление на 18.04.2013 г., свързано с повреда на чужда собственост. Тогава Бургаският районен съд му е наложил наказание „Лишаване от свобода“ за срок от пет месеца и то при строг режим.

Същевременно наложените му до момента наказания „Лишаване от свобода“, очевидно не са изиграли своя поправителен и превъзпитателен ефект. Предвид това, Окръжният съд счете, че Димитър К. е личност с утвърдени престъпни навици и с висока степен на обществена опасност.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви