Агнешкото в Бургас за Гергьовден се търгува между 12 и 15 лв./кг. Тъй като търсенето не е много силно, някои търговци правят и отстъпки. В големите вериги цените не са по-различни. В тях също може да се закупи и цяло агне.

За Гергьовден бургазлии имат възможност да закупят също и различни разфасовки – агнешки котлет с ребра и без ребра, агнешки бут, агнешка плешка и агнешки дреболии. Цените започват от 3-4 лева и достигат до 13-15 лева за килограм. Най-евтини са агнешките дреболии, по-популярни в търговката мрежа като „агнешки комплект“. По мнение на търговците купувачите търсят предимно агнешки бут или плешка, както и агнешки дреболии. Единични са случаите на закупуване на цяло агне.

В магазинната мрежа в Бургас се предлага месо от съседни региони.

Дежурни екипи на Агенцията за храните проверяват още от Великден за нередности. Инспекторите следят основно обектите за търговия на дребно, в които се предлага месо. Проверяват и предприятията за производство на месо за произхода и за спазване условията за производство на храните. Засега няма нерегламентирани продажба и производство на агнешко.

В последната седмица на април са проверени 194 търговски обекта. Съставен е само един акт за нарушение. Собственикът на обект в Бургас е имал регистрация за продажба на определени продукти. При проверката е установено, че се извършват и други дейности. Издадени са няколко предписания за несъответствие на оборудването.

Припомняме, че Българската агенция по безопасност на храните конфискува над 1100 килограма храни по време на Великденските проверки. Един от най-фрапиращите случаи беше конфискуването в село Чокоба, община Сливен, на 35 заклани агнета /468 килограма/, близо 40 килограма агнешки глави и над 80 килограма субпродукти. Инспекторите в Сливен конфискуваха и над 100 килограма трайни и нетрайни сладкарски изделия.

В цялата страна за лоша хигиена бяха затворени и два обекта в областите Велико Търново и Търговище. Като цяло извънредните проверки в страната бяха около 3 200. Вследствие на установените несъответствия бяха съставени 57 акта и са направени 161 предписания.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви