Баскетболната Темида свали превръзката от очите си по време на решаващия двубой, даващ право за участие в държавните финали за юноши до 19 г. Само минута е била достатъчна на реферската тройка, за да се подиграе със състезателите на БК „Делфин” и да ограби едногодишния им труд. За кой ли път съдийството се превърна в проблем.

Тридесет секунди преди края на квалификационния мач срещу „Рилски спортист” момчетата на треньора Тодор Тончев водят с точка. При последвалата контраатака, фал срещу наш състезател остава без сигнал за нарушение. В ответното нападение обаче е отсъдено нарушения в полза на „Рилски” – навременна намеса, която „дава рамо” на тима от Самоков, който повежда за първи път в срещата. Съперникът добавя още една точка от наказателен удар и побеждава с 62:60.

„Това е уникално ограбване на отбора. За 14 г. като треньор, така съдии не са ме рязали. Ние ги надиграхме тотално. Всички видяха, че сме по-добрият отбор. Почти през целя мач водихме с 5-10 точки разлика. До 38-ата минута реферите свиреха 50/50. След това Николай Георгиев беше повален на земята с блъскане, нарушение не беше отсъдено и това става минута преди края на мача, когато водим с 1 т. Нашият отбор е с 1-2 г. по-малък от възрастта и да те бият със съдии е показателно. За загубата обвинявам единствено реферите.

Жалко за спорта, жалко за децата от „Рилски спортист”, чието ръководство беше в залата. Като видяха, че не могат да ни бият с игра, обърнаха нещата. Защото ако големият клуб не може да победи един „Делфин”, който е с по-малък бюджет и с три тренировки за седмица – всичко друго за това ръководство е катастрофа. След края на мача колегата Дани Клечков – треньор на „Рилски спортист”, призна, че нарушение срещу нас е имало,” коментира огорченият треньор на бургаския тим Тодор Тончев. Специалистът разкри, че БК „Делфин” ще изпрати протестно писмо до БФБаскетбол срещу съдийстовото.

Двубоят в зала „Бойчо Брънзов” изгледаха изпълнителният директор на „Рилски спортист” Борислав Чилингиров и генералният мениджър Росен Барчовски.

„Много съм разочарован, но и горд от всички момчета, които играха на сто процента. Това беше уникален мач, в който състезателите ми се раздадоха, показаха психика. Те играха като отбор, като едно семейство. За една година от момчета те се превърнаха в мъже. Лично съм удовлетворен от свършената работа. Видно е, че се развиваме в правилната посока, завършихме редовния сезон с положителен баланс. Това е най – силният ни сезон, най-успешният като игра, тактика,” допълни Тончев, който благодари на своето семейство за оказаната подкрепа.

В основната шестица за отбора на „Делфин” U19 играят петима едва 17-годишни състезатели и един на 16 г. Това са обиграни, натрупали опит в мъжката формация баскетболисти. На квалификациите в Бургас домакините победиха „Ахил” /Сф/ със 79:60, „Светкавица” с 85:68 и „Атлетик” /Сф/ със 78:69. В мач без значение срещу „Шумен” треньорът Тончев даде почивка на титулярите и в игра използва още по – младите в състава.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви