Българската художествена гимнастика е не просто по-жива отвсякога в новото време, а е силна, смела и златна – там, където винаги е било нейното място! Отново седем медала, злато и в индивидуалната надпревара, и при ансамблите, това е фантастичната равносметка от завършилата в столицата на Азербайджан Баку Световна купа.

Ансамбълът грабна шампионската купа в многобоя! Грациите ни в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Елена Бинева, Теодора Александрова и Лаура Траатс завършиха на първото място с общ резултат 36.500 съчетанието на 3 топки и 2 въжета – те получиха оценка от 18.200, и 18.350 на изпълнението си на обръчи. Така момичетата на Весела Димитрова и Михаела Маевска отвяха конкуренцията в многобоя и грабнаха шампионската купа!

В индивидуалната надпревара нашият страхотен капитан Невяна Владинова се пребори за бронз в многобоя. За първи път в кариерата си, Невяна се качи на почетната стълбичка с купа и бронз в надпреварата за многобоя! Невяна получи 17.100 за изпълнението си с топка, 16.700 за обръч, 17.700 за бухалки и 16.900 за лента и със сбор от 68.400 се нареди трета след рускините Арина Аверина (71.250т. ) и Александра Солдатова (70.800т.). Това е изключителен успех за нашето талантливо момиче и залог за още много бъдещи успехи и медали!

Другата ни състезателка при жените – Боряна Калейн, завърши на 9-ата позиция с обща оценка 62.300. Оценките не са на нивата на тези от олимпийската година, което е нормално с оглед новия правилник, по който се играе тази година и който отлично откроява и дава заслуженото на най-трудните и добре изиграни композиции! Днес на финалите Невяна игра на всичките 4 уреда, а Боряна доби право да се състезава във финала на лента. Невяна Владинова спечели най-високото отличие за съчетанието си с лента, след като изигра без грешка своята композиция. За представянето си на музиката „Булерия“ на Давид Бисбал, тя получи оценка 17,600. Втора се класира Арина Аверина, а трета – Виктория Филановски от Израел. Преди това Невяна си осигури още един медал във финалите – бронз на топка. Тук златото спечели Александра Солдатова от Русия. В надпреварите с обръч и с бухалки Невяна остана четвърта като само нелепи грешки я лишиха от златото и на бухалки, и от медала на обръч! Боряна Калейн пък се класира на седмо място на лента.

Изключително силно състезание за Невяна, която заслужи аплодисментите на залата и от България, както и много добро участие на Боряна Калейн! Огромно БРАВО и за Бранимира Маркова – главен мениджър на националния отбор – индивидуално: тя направи наистина отбор-юмрук само за няколко месеца работа!

Ансамбълът игра и на двата финала като спечели сребърни медали във финала на съчетанието с три топки и две въжета, и бронзови – във финала с 5 обръча. Днес всички ансамбли допускаха грешки, включително и ние. Най-добре играха победителките в двата финала – Италия и Украйна и спечелиха златните отличия!


Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви