Преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз няма да бъдат прекратени. Това стана ясно след среща на външните министри на блока във Валета вчера, 28 април, на която е присъствал и турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу.

„Анкара трябва да изпрати по-ясен сигнал, че е готова да изпълни необходимите критерии в области като човешки права, върховенство на закона, демокрация и свободи, преди преговорите да бъдат възобновени“, обяви върховният представител на ЕС за общата външна политика Федерика Могерини, цитирана от световните медии. Могерини изрази притеснение от все по-силното погазване на гражданските права от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Тя допълни, че в момента Съюзът не работи по отваряне на нови преговорни глави по присъединяването на Турция. „Преговорният процес продължава, той не е преустановен. Но в момента не работим по отваряне на нови глави“, каза тя.

По-рано през деня германският външен министър Зигмар Габриел също се обяви срещу призивите на някои европейски държави за замразяване на преговорите за членство на Турция. “Германското правителство е категорично против, това би било напълно грешна позиция“, подчерта той.

„Онези, които искат да си спечелят слава у дома с такава политика, всъщност няма да променят нищо в самата Турция“, допълни Габриел. Той изрази готовност и за търсене на нови канали за преговори, например по линия на разширяване на търговските връзки чрез облекчаване на митническия режим.

bloombergtv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви