ЕС продължава преговорите с Турция за членство

В момента Съюзът не работи по отваряне на нови преговорни глави по присъединяването на Турция

0
153

Преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз няма да бъдат прекратени. Това стана ясно след среща на външните министри на блока във Валета вчера, 28 април, на която е присъствал и турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу.

„Анкара трябва да изпрати по-ясен сигнал, че е готова да изпълни необходимите критерии в области като човешки права, върховенство на закона, демокрация и свободи, преди преговорите да бъдат възобновени“, обяви върховният представител на ЕС за общата външна политика Федерика Могерини, цитирана от световните медии. Могерини изрази притеснение от все по-силното погазване на гражданските права от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Тя допълни, че в момента Съюзът не работи по отваряне на нови преговорни глави по присъединяването на Турция. „Преговорният процес продължава, той не е преустановен. Но в момента не работим по отваряне на нови глави“, каза тя.

По-рано през деня германският външен министър Зигмар Габриел също се обяви срещу призивите на някои европейски държави за замразяване на преговорите за членство на Турция. “Германското правителство е категорично против, това би било напълно грешна позиция“, подчерта той.

„Онези, които искат да си спечелят слава у дома с такава политика, всъщност няма да променят нищо в самата Турция“, допълни Габриел. Той изрази готовност и за търсене на нови канали за преговори, например по линия на разширяване на търговските връзки чрез облекчаване на митническия режим.

bloombergtv.bg

Остави отговор

Please enter your comment!
Please enter your name here