Македонците нахлуха в НС, не искат албанец за председател

Македонският президент насрочи лидерска среща

0
205

Македонският парламент преживя един от най-драматичните си дни в историята, обобщават информационните агенции събитията от изминалата нощ, предаде Нова ТВ. Стотици протеситращи влязоха в Народното събрание и нападнаха депутати, включително и лидера на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев /на снимката с раненото лице/. Влизането в Народното събрание стана минути след като депутатите от СДСМ и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери (бел.ред. от Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети) за председател на македонския парламент.

Държавният глава на Македония Георги Иванов насрочи лидерска среща за петък. Тази вечер той направи специално обръщение към нацията заради събитията в парламента.

Изборът стана след като председателстващият днешното заседание Трайко Веляновски прекрати заседанието, но в пленарната зала останаха депутатите от СДСМ и тези от албанските формации. За Джафери обаче не гласуваха депутатите от двете албански партии – Движението „Беса“ и тези от ДПА. Той бе избран с 61 гласа в 120 местния парламент.

В същото време депутатите от ВМРО-ДПМНЕ скандираха „Това е държавен преврат“.

Специални части от Министерството на вътрешните работи бяха ангажирани с евакуирането на депутати в парламента. В оперативния щаб на МВР бяха събрани всички ръководители, включително министърът на вътрешните работи Агим Нухиу, директорът на полицията Митко Чавков, зам.-директорът Бесир Деари, както и останалите ръководители на сектори.

В 20.08 ч. месно време (21.08 ч. българско време) Митко Чавко е издал заповед на специалните части да предприемат действия за осигуряване на евакуацията на депутатите и възстановяване на реда. В 20.27 ч. местно време специални части са влезли в Събранието на Македония и до 20.43 ч. са успели да евакуират 30 депутати.

След приключването на евакуацията, в 22.35 ч. местно време на полицейските служители в Македония е било наредено да проверят всички помещения в парламента за пострадали, нуждаещи се от медицинска помощ, предава „Инфо“. Предстои да бъдат проверени всички болници в столицата, за да се установи броят на пострадалите при ексцесиите и тяхното състояние.

Установени са около пострадали, както и Зоран Заев. Между тях има трима полицаи, предава „Алсат-М“.

Малко преди полунощ българско време специалните части започнаха и операция за разгонване на демонстрантите.

По-рано лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски реагира на днешните инциденти в македонския парламент във Facebook. „ВМРО-ДПМНЕ с демократични средства ще се противопостави на антидържавните действия от страна на Социалдемократическия съюз (СДСМ). Ще използваме всички правни и политически средства. Насилието не е решение. Необходимо е да се стигне до успокояване на страстите. Призовавам за успокояване. Народът не трябва да се подава на провокациите на СДСМ и на тези, които искат да вкарат страната в още по-голяма криза, за да изпълнят техния сценарий“, написа Груевски.

Остави отговор

Please enter your comment!
Please enter your name here