На 73-годишна възраст от рак почина Джонатан Деми. Режисьорът беше диагностициран с рак на хранопровода през 2010г., след което се подложи на лечение и състоянието му се подобри, но през 2015г. болестта се завърна.

Във филмографията на режисьора откриваме заглавия като „Мълчанието на агнетата”, за който беше отличен с „Оскар” и „Сребърна мечка” на фестивала в Берлин, „Филаделфия”, „Манджурският кандидат”, „Мелвин и Хауърд”, „Възлюбена” и „Рейчъл се омъжва”.

С култовата лента на Деми „Филаделфия“ от 1993 г. – трогателна история на гей мъж, болен от СПИН, разби редица табута за болестта. Пред „Ролинг стоун“ Деми разказва, че се е вдъхновил за лентата след като негов близък приятел се заразява.

„Търсихме история дълго време и решихме, че няма смисъл да правим филм, насочен към хората със СПИН. Нито за тези, които ги обичат. Те нямат нужда от този филм, те изживяват това. Искахме да достигнем до хора, които не познават заразени със СПИН, които ги гледат отвисоко“.

Последният игрален филм на Деми беше „Рики и Флаш: Рокендрол майка” с Мерил Стрийп и Кевин Клайн. Името на режисьора се свързва и с множество музикални документални филми посветени на звезди като Нийл Йънг, Ню Ордър, Кени Чесни и Джъстин Тимбърлейк.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви