Масово отстраняване от длъжност на над 9000 полицаи е извършено снощи в Турция, съобщава Би Би СИ. Отстранени са от длъжност по подозрения за връзки с живеещия в изгнание в САЩ, ислямски проповедник Фатхуллах Гюлен. Властите съобщават, че акцията е във връзка с националната сигурност.

По-рано, властите съобщиха и за задържани над 1000 души в последната операция срещу предполагаеми поддръжници на Гюлен, който е обвиняван за организирания опит за преврат срещу Ердоган. Вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу коментира, че под прицел е мрежата на Гюлен „която се разпространила сред полицейските сили, наричани и „скрити имами““. Допълва че „скритите имами“ са задържани и операцията продължава.

Това и е една от най-големите операции в Турция от месеци. Равносметката от проваления на 15 юли миналата година преврат е 40 000 задържани, 120 000 отстранени, включително, военни, полицаи, учители, служители в администрации.
Последната чистка се случва само седмица след като президента Ердоган едва спечели оспорвания реферндум, с който увеличава властта си.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви