Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза вчера, че Анкара може да преразгледа позицията си за присъединяване към Европейския съюз, ако бъде оставена да чака още дълго и ако сегашното враждебно отношение на някои държави от общността се запази, предаде Ройтерс.Той заяви също, че не може да се намери решение на сирийската криза, ако Асад остане на власт. Ердоган каза, че решението на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа да постави Турция под наблюдение е „напълно политическо“ и Анкара не го признава. Той каза, че е готов да постави на референдум въпроса за присъединяването към ЕС и че Турция не може да чака до безкрайност, след като от 54 години стои пред вратата. „Ако те не постъпват искрено, ние трябва да намерим изход. Защо да продължаваме да искаме още дълго? Говорим за 54 години“, заяви Ердоган в интервю за Ройтерс, дадено в президентския дворец в Анкара.
„Великобритания попита своите хора и те гласуваха за Брекзит. . . Те имат душевен мир, те вървят към ново бъдеще, същото направи и Норвегия . . . същото може да се приложи и за Турция“, каза той.

Ердоган посочи президентските избори във Франция, където крайнодясната лидерка Марин льо Пен заплашва с излизане от ЕС, и заяви, че общността е „пред разпадане“.
„Една или две страни не могат да поддържат ЕС жив. Имате нужда от страна като Турция, различна страна, олицетворяваща различна вяра, това би ги направило много силни“, каза той. „Но изглежда, че държавите – членки на ЕС, не осъзнават този факт. Те смятат, че е много трудно да приемат мюсюлманска страна като Турция“, заяви Ердоган.

По въпроса за войната в Сирия той каза, че конфликтът не може да бъде решен, докато президентът Башар Асад остава на власт. „Асад не е начинът за бъдещо решение в Сирия“, заяви Ердоган. „Сирия би трябвало да бъде освободена от Асад, за да може да се появи решение“, каза той.

Ердоган също така намекна за смекчаване на руската подкрепа за Асад. По думите му руският президент Владимир Путин му е казал: „Ердоган, не ме разбирай погрешно. Аз не съм защитник на Асад, не съм му адвокат.“

Има процеси, свързани със Сирия, които Путин не може „да сподели“ с нас, но сега Путин, Тръмп, Турция, Иран, Саудитска Арабия и Катар, „всички ние активно се опитваме да стигнем до решение в Сирия“, каза Ердоган. Можем да се обединим и да помогнем на сирийския народ сам да вземе решение, добави той.

Турският президент решително отхвърли тезата, че единствената алтернатива на Асад е вземането на властта от сунитските джихадисти като „Ислямска държава“ и каза, че сирийците ще намерят начин да продължат напред, ако бъдат освободени от управлението на Асад. „Даеш няма да замести Асад“, каза Ердоган. Даеш не представлява исляма, „те са богохулници“, те нямат връзка с исляма и всички трябва да признаем това, каза турският лидер. Той изрази убеждението си, че има достатъчно алтернативи на Асад, %много идеални кандидати за следващ сирийски лидер“.
Ердоган каза в интервюто за Ройтерс, че той може и ще стане отново член на управляващата Партия на справедливостта и развитието, след като Висшият избирателен съвет обяви официалните резултати от референдума, който ще му даде много големи правомощия. Ердоган каза, че въпросът дали той ще стане отново лидер на партията, ще се решава от конгреса, а кога ще се свика този форум, това ще реши партийното ръководство. Организирането на предсрочни избори не стои на дневен ред, заяви Ердоган и добави, че нито конституционният съд, нито Европейският съд за правата на човека нямат правото да преразглеждат резултата от референдума за конституционни промени.

БТА

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

16 + 17 =