Националната рекордьорка на България на 3000 метра стийпълчейз Силвия Дънекова беше оправдана по случая с положителната допинг проба от Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Дисциплинарната комисия на Българския олимпийски комитет /БОК/ излезе с решение, че „Не са на лице доказани по безспорен начин нарушения на антидопинговите правила по чл. 2.1 от Световния антидопингов кодекс (САК) от страна на Силвия Дънекова”.

По-рано през годината от БФЛА уточниха, че от IAAF са взели решение, че Дънекова не е достатъчно елитен състезател, за да вземат отношение по допинг разследването й и затова то е пренасочено към националното тяло – а именно Дисциплинарната комисия на БОК. Българска федерация по лека атлетика (БФЛА) е органът, който трябва да наложи наказание или да оправдае Силвия Дънекова. От няколко години самите национални федерации не водят допинг разследвания, а налагат само наказанието. Т.е. БФЛА ще трябва да се съобрази с решението на Комисията към БОК, като наложи взетата санкция или по-голяма, или оневини спортиста.

Дисциплинарната комисия към БОК оневини Дънекова в понеделник (20 април), а от тогава тече и 14-дневния срок, в който решението може да се оспорва от БФЛА или ИААФ. От организацията уточниха, че Дънекова все още е с временно спрени състезателни права.

„Във връзка с появилата се информация по случая със Силвия Дънекова БФЛА информира, че случаят е в процес на изясняване. Статутът на атлетката и в момента е на „състезател с временно спрени състезателни права,” е официалното съобщение от страна на БФЛА.

Дънекова беше обвинена за употреба на еритропоетин. Още след пристигането си от Рио, където атлетката трябваше да се състезава на 3000 м стипълчейз, тя обясни пред медиите, че пробата й е била манипулирана, защото в един от химическите показатели има разлика. Когато тя е била тествана, плътността на урината й е била с показател 1.06, а при отварянето на Б-пробата, то същият показател е бил със стойност 1.09. Тя и екипът й ще настояват, че това прави теста за негоден, което би трябвало, според тях, да направи тази проба отрицателна.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви