Поредното намерение да се изгради мидена ферма в Приморско, точно срещу северния плаж, отново разбуни духовете на местните жители. Темата беше повдигната през миналата седмица на срещата на рибарите там с ръководството на ИАРА. От Агенцията не беше даден изчерпателен отговор. По тази причина рибари и хотелиери се обърнаха за съдействие към кмета на Община Приморско д-р Димитър Германов. Той организира среща на жителите с инвеститора. Целта беше хората да се запознаят с проекта по изграждането на миденото съоръжение и въздействието, което ще окаже върху околната среда, туризма и поминъка на рибарите.

Рибари и хотелиери определиха като недопустима възможността да се изгради рибна ферма. Те не повярвахаха на нито една дума на инвеститора от Ясна поляна. Всеобщо беше мнението, че скритата цел е плажа. Липсата на финансов план и какъвто и да е разчет за изграждането й са част от доказателствата в тази насока. Хората от Приморско са решени да не отстъпят. Те са подготвили протестно писмо до редица институции и министерства. Ще бъде сигнализиран и омбудсмана на Републиката. Ако не им бъде обърнато внимание, ще излязат на протести.

Карта, определена като подводна, без печат и подписи, дори без легенда, изкарана на принтер, беше представена на обсъждането от евентуалния инвеститор Антон Антонов. С основание хората се чудиха какво всъщност изобразява тази карта, но така и не получиха конкретен отговор. Нещо повече, гражданите посрещнаха с огромно недоволство уредите за технологичните процеси. Рибарите остро реагираха на тях, тъй като на практика те са драги, чието ползване е забранено от закона. Антонов, който подробно беше обяснил, че уредът предстои да бъде патентован и признат като „полезен модел“, беше принуден да отстъпи срещу назрялото огромно недоволство. Той даде крачка назад заявявайки, че уредът няма да се използва, а бялата мида ще се събира ръчно. Това обаче по никакъв начин не успокои присъстващите. В крайна сметка нищо, свързано с проекта, не стана ясно.

На срещата присъства и шефът на ИАРА Галин Николов. Според него, ако фермата бъде изградена, там няма да може да се ловува. Обяснението му „дори и да няма буйове, по Закона за рибарство и аквакултури, там със сигуррост ще се отреди зона за аквакултура и вие нямате право да извършвате риболов“, взриви напрежението и хората напуснаха срещата.

Припомняме, че преди няколко години в Приморско фирми проявиха интерес за изграждане на ферми за развъждане на риба срещу най-атрактивните плажове на южночерноморската община. Тогава жителите на морския град, подкрепени от кмета Германов, излязоха на протест и стопираха намеренията им. По всичко личи, че поредното намерение ще срещне същия отпор.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

twelve + eleven =