Промени ще претърпи новата автобусна транспортна схема на Община Бургас. Общинският съвет в Бургас официално гласува за измененията. Така се закриват линиите № 4, 9  и 13. На тяхно място се въвеждат нови такива с утвърдени маршрути и разписания с № 9А, 18Б, Бо, Б11 и Б12.

„Сега сме в ситуацията на аварийно реагиране и въвеждаме старата схема върху новата. Защо ни беше необходимо консултант, като най-добрите такива са самите бургазлии. Трябва да потърсим отговорност, че новата транспортна схема не сработи“, каза Евгений Мосинов.

От администрацията, в лицето на Красимир Стойчев, признаваха, че една част от линиите са припознати от бургазлии и се ползват активно, а за други се наложило експертите от „Бургасбус“ ЕООД, да предложат промени, за да се постигне оптимален вариант на транспортната схема, която да е в съответствие с изискванията на проекта и да е съобразена с необходимостта и навиците на бургазлии.

По искане на жителите на Меден рудник,  при проведени обществени обсъждания, тестово маршрутът на автобусна линия №9 се променил и удължил, като сега преминавал през всички зони на ж.к .“М.Рудник“, по ул. “Спортна“, бул. “Ив. Вазов“, ул. “Хр. Ботев“,  пл. “Трапезица“, бул. “Янко Комитов“, като по този начин осъществявял директна връзка с ЦГЧ и  к-с „Славейков“.

За автобусните линии обслужващи  кв. Долно Езерово, кв.Лозово и  кв. Горно Езерово възникнала необходимост от удължаване на маршрутите и промяна в разписанията, с оглед осигуряване на директен достъп за работещите в промишлени зони Север и Юг, в определени часови интервали.

Маршрутът на автобусна линия №6 до кв.Рудник се променили частично и преминавали по бул.“Н.Петков“ и бул. “Д. Димов“. Разкрила се нова линия с №9А, която свързвала всички зони на ж.к.“Меден Рудник“ с м.с. Върли бряг.
По искане на жителите, са пуснати тестово линии Б0, Б11 и Б12. Автобусна линия Б11, осигурява директна връзка на ж.к.„М.Рудник“ с ж.к.“Лазур“ и ж.к. „Изгрев“, а автобусна линия  Б12, осигурявала директна връзка на зона „А“ от ж.к.„М.Рудник“ с ж.к.“Лазур“ и  ж.к. „Славейков“, като минава по  ул.“Индустриална“ и обслужва всички спирки по маршрута.

Автобусна линия Б0 е разкрита като алтернатива на линия №121, като в определени часови интервали тя осигурявала връзка на пътниците от ж.к. “М.Рудник“ и  ж.к. “Славейков“ с предприятията по ул. “Одрин“.

Извършените наблюдения показали, че двете вътрешно квартални линии с №4 и №9, както и една от основните линии №13, не са достатъчно натоварени и не се използвали активно. По предложение на превозвача, превозните средства, които обслужваха тези линии, се пренасочили и започнаха да обслужват по-натоварените линии.

За улеснение на онези, които ползват междуселищните линии, част от Общинската транспорна схема, временно се разкрили и две нови автобусни спирки, по  бул.“Сан Стефано“, след кръстовището с ул.“Оборище“, посока к-с „Лазур“  и по  бул.“Сан Стефано“, преди кръстовището с ул.“Оборище“, посока ЦГЧ , които обслужват автобусни линии №№3, 6, 32, 62 и линия Бургас-Българово.

Тези спирки се ползвали ефективно както от ученици, така и от работещи в ЦГЧ, поради което предложението е тези спирки да бъдат утвърдени като редовни спирки по маршрута на цитираните линии.

„Новата линия 18Б, осигурява допълнителна връзка на Терминал „Меден рудник“ със с.Маринка, с.Търдица и с.Извор.  Промените са тествани от „Бургасбус“ ЕООД в реални условия, като чрез извършено наблюдение на пътникопотока и замервания, за период от минимум 30 дни е обоснована ефективността на  предложените промени в транспортната схема, разкриването на нови автобусни линии и оптимизацията на маршрутите и разписанията“, се пише още в докладната.

Предложените от експертите графици на движение на автобусните линии били са изготвени с цел подобряване на транспортната услуга и удовлетворяване на нуждите на пътуващите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

three + twelve =