Скандално интервю даде турският посланик Гьокче, в което оцени изявленията на президента Радев за намеса на Турция във вътрешните дела на България като „лудост“, сравнявайки ги с онези „мрачни изявления, които излизаха в „Работническо дело“ преди много време“.

„Имахме много важен референдум, с много високо участие на населението – над 85%, това са 50 милиона гласа и то не само в Турция. Разликата в гласовете наистина беше доста малка, което е напълно нормално в такива важни референдуми, както беше и случаят с Брекзит и други важни референдуми в Европа. Това заяви в ефира на Нова телевизия посланикът на Турция в България Сюлейман Гюкче.

„Мисля, че референдумът беше успешен и не съм съгласен с критиките, че не е бил честен. Стотици телевизионни станции, вестници и медии в Турция отразяваха кампанията. Имаше митинги в различни градове против референдума. Всеки успя да покаже своите възгледи и да ги огласи“, каза той.

„В Турция има повече от 175 000 секционни комисии и имаше над милион представители и наблюдатели, които бяха посочени от всички политически партии. Около 3/4 от тях бяха от опозиционните партии и това е огромен брой. Основна отговорност на секционните комисии е да броят бюлетините, да подпишат протоколите и документите, което беше сторено. Всички тези секционни комисии трябва да поемат отговорността си“, каза Гюкче.

Европа не трябва да избутва Турция настрани, това ще е грешна политика и арогантност. Посоката в която върви тази политическа реторика не ми харесва.

Гюкче бе запитан как ще коментира репликата на президента Румен Радев, че България не приема уроци по демокрация от страна, в която не се спазват законите. „Не е работа на един посланик да дава отговори на президенти. Няма да правя опит да отговарям на негово превъзходителство президента. Ще кажа само едно нещо, което не е пряк отговор на въпроса. Турция не се намесва и не влияе на вътрешните работи на която и да е държава. Тези твърдения са необосновани, неверни, манипулативни и изкривяващи фактите. Ако говорите за национална сигурност и заплахи, нека говорим за тероризъм. България нищо не знае за тероризма, защото това е нещо ужасно.

От друга страна ние страдаме от тероризма в нашата страна. ПКК е терористична организация. Вие не сте депортирали нито един член на ПКК в страната ви при наша молба. Това трябва да е въпрос зададен към България. Всички тези твърдения, които чуваме ми напомнят едни мрачни изявления, които излизаха в „Работническо дело“ преди много време. Говори се, че Турция е враг и заплаха за националната сигурност. Всички коментатори говорят в тази посока, с изключение на няколко разумни гласове. Искам политическото ръководство да спре тази лудост. Това не улеснява двустранните отношения. Имаме история от стотици години, имаме бъдеще заедно и не е добре да се напада вашият приятел и съсед“, каза Гюкче.

Турция не подкрепя ДОСТ на Лютви Местан, заяви в предаването турският посланик. Той отрече да знае дали почетният председател на ДПС Ахмед Доган има забрана да влиза в Турция. Гьокче каза също, че не е разбрал писмото му по повод бъдещето на южната ни съседка. „Нивото на образование и интелектуалният ми капацитет не ми позволяват да разбера този философски трактат“, отбеляза Гьокче.

Какво ще кажа на Борисов – нещо много просто. От дълго време повтарям все едно и също нещо – демонстрирайте лидерство за доброто на двустранните отношения, не следвайте популистки натиск. Истинските въпроси, които вълнуват българските граждани, са много различни. България е прекрасна държава, познавам я много добре и оценяваме и подкрепяме стабилността и просперитета на вашата страна. Но проблемът е – това замърсяване и заразяване с негативизъм и разговори, които водят към негативни настроения, превърнали се в национално хоби. Нека да спрем с това и започнем да говорим за реалните проблеми.

epicenter.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

five × one =