Инвестиционният фонд MAS Real Estate от ЮАР в партньорство с Prime Kapital сключиха договор за придобиване на два мола в страната – „Галерия Бургас“ и „Галерия Стара Загора“. Сделката е за 62 млн. евро и се очаква да бъде финализирана днес. За целта MAS и Prime Kapital ще използват собствени средства и дългово финансиране. Придобиването ще стане чрез общото им дружество PKM Investments. Продавач е базираната в Полша компания Globe Trade Centre (GTC), която е първоначалният инвеститор в двата търговско-развлекателни комплекса. В „Галерия Бургас“ 20% от акциите притежава Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), като те също ще бъдат продадени.

Компанията притежава търговски центрове, хотели и индустриални комплекси в Германия, Великобритания, Швейцария, Полша. А заедно с Prime Kapital инвестират в придобиване и изграждане на търговски комплекси, офиси, хотели и жилища в Румъния и Словения. След приключване на сделката в България портфолиото на MAS от недвижими имоти, генериращи приходи, ще достигне обща стойност от 468,4 млн. евро.

„Галерия Бургас“ е с 37 180 кв. м отдаваема търговска площ и 96,7% запълняемост. Молът беще открит през пролетта на 2012 г. От MAS съобщават, че търговският комплекс е с 37 180 кв. м отдаваема площ, 1200 паркоместа и 96,7% заетост. Обектът генерира нетен годишен доход от наеми в размер на 4,35 млн. евро, като средният месечен наем е 10,08 евро/кв. м. Наемателите са 115, сред които Zara, H&M, Cinema City, Lidl, IKEA (с център за поръчки), CCC, Humanic, Intersport, LC Waikiki.

Заради добрите резултати и активността на наемателите се обсъжда значително разширяване на „Галерия Бургас“, коментира Лукас Накос. Това е първият „зелен“ търговски център в България, сертифициран по американската система за устойчиво строителство LEED.

Придобиването на двата мола е част от споразумението за инвестиционно сътрудничество между MAS и Prime Kapital.

Източник: gradat.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви