Президентът Румен Радев поиска ревизия на договорите за строежа на оградата по границата с Турция. „Съществуват редица смущаващи факти относно договорите, според които се финансира двуредова ограда, но се изгражда едноредова. Ще настоявам истината да бъде изяснена“, заяви вчера Радев в Хасково.

До този момент съмнения имаше единствено за цената – близо 200 млн. лв., както и около избора на фирмите строители. Държавният глава разполага с цялата власт да получи договорите, за които отговарят МВР и областните управители на Бургас, Хасково и Ямбол.

Двуредовата ограда започна да се изгражда по време на правителството на ГЕРБ, когато цената на съоръжението набъбна значително. Договорите бяха сключени без конкурс с аргумента, че то трябва да се завърши бързо. И досега обаче оградата не е готова, въпреки че крайният срок многократно беше удължаван.

„Мисля си, че президентът не е злонамерен, а просто подведен, за да хвърля такива обвинения и да смята, че ще минат“, коментира пред „Сега“ бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев, който беше пряко ангажиран със строежа на оградата. Той посочи, че само 1/3 от построената досега ограда е двуредова.

Имало няколко причини да се избере едноредово съоръжение. Първата е, че на места е технически невъзможно тя да е двуредова – пътят около границата и граничната бразда били прекалено близко. „На някои места, където се прецени, че рискът от преминаване не е много голям, оградата е едноредова, за да се икономисат средства – цената на километър е 30-40% надолу“, обясни Гунев. Той посочи, че цената на един километър зависи от трудността на терена, като разликите могат да са над два пъти. „В началото на строежа на оградата, по времето на Пламен Орешарски, имаше изграден път и само равни участъци. Там цената беше една. Съвсем друга е, ако трябва да изсичаш в хълма път за патрулиране. Ако цената на равен участък е 100 хил. лв., в пресечен е повече от 300 хил. лв.“, обясни той. Затова едноредова ограда в такъв труден участък можела да излезе на стойността на двуредова в другия по-лесен за строеж терен.

Гунев категорично отхвърли възможността по договор да е предвидено и платено за двуредово съоръжение, а да е построено едноредово. Причината е, че всеки участък се приема от специална комисия, в която участват представителите на областните управи и на „Гранична полиция“.

Строежът на оградата с Турция продължава вече трета година. Миналата седмица стана ясно, че се налага между 1 и 1.8 км корекция на изграждащото се трасе в област Хасково. Предстои да се иска финансиране за допълнителния участък, обясни областният управител Минко Ангелов. Корекцията била необходима заради изключително проблемния и скалист терен по поречието на Тунджа, който трябва да бъде заобиколен. Ангелов съобщи, че е преодоляно същественото забавяне на строителството, което според изпълнителите на обекта се дължало на тежката зима. Строителите ще бъдат задължени да изготвят седмични графици. На 31 май трябва да приключат монтажите.

в.Сега

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви