27 млади бургаски музиканти се борят за наградите на международен конкурс. От днес до 23 април Бургас ще бъде домакин на ХІІ Международен конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика „MAGIC“.  Той се организира от Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“

„MAGIC“ е създаден преди повече от 20 години, провежда се през една година и това ще бъде неговото дванайсто издание.

В престижния форум тази година ще вземат участие 126 инструменталисти и певци на възраст от 11 до 23 години от Националните училища по изкуствата в България, Националната музикална академия „П. Владигеров“, Академията за музикално танцово и изобразително изкуство – Пловдив, Нов Български Университет и Mimar Sinan Fine Arts University State Conservatory – Истанбул.

27 са младите бургаски музиканти, които ще се представят в конкурсната програма в спор за призовите места.

Изпълненията на пианистите ще бъдат оценявани от жури в състав проф. Йовчо Крушев, Иван Дончев и Виктория Василенко.

Галина Койчева – цигулка , Христо Танев – виолончело и Юлия Ненова – художествен директор на конкурса ще наблюдават изпълнителите на струнни инструменти.

Участниците, които свирят на духови и ударни инструменти ще се представят пред доц. Борислав Йоцов – кларинет , Пенчо Пенчев – тромпет и проф. д-р Татяна Кърпарова – Главанова – ударни инструменти . Оперните певци ще покажат таланта си пред жури съставено от проф. д-р Маргарита Баснарова, доц. д-р Николай Моцов и Биляна Данаилова.

Освен І, ІІ и ІІІ награда на професионалното жури във всяка възрастова категория , ще бъдат присъдени 18 едногодишни стипендии от Министерството на културата по Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби.

По традиция ще бъде присъдена награда на Патрона на Конкурса – Димитър Николов – кмет на Община Бургас.

Наградният фонд включва още 8 еднократни стипендии от Fibank и Награда „Моцарт“ от Сдружение „Понтика“ .

Награждаването и заключителния концерт на лауреатите ще бъде на 23 април от 11 часа в залата на Областна администрация.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви