Лятото приближава, а с това и сезонът на отпуските и дългите пътувания. Това е и причината да ви напомним няколко прости правила за шофиране нощем. Те могат да бъдат много полезни, за тези които пътуват повече и надалече.

Пътешествието с автомобил през деня е по-безопасно от нощното, въпреки че пътищата са по-натоварени. Основната причина е, че потенциалните опасности се виждат отдалече.

Нощта също си има своите предимства – изпреварванията са по-малко, светлините на идващия насрещен автомобил се виждат по-рано, а и скоростта на придвижване като цяло е по-малка. Това обаче важи и за реакцията на шофьора, тъй като заради тъмнината тя е забавена.

Техническа проверка                                                                                 Проверете състоянието на автомобила си преди дълго пътуване. Отделете особено внимание на елементите, които са важни за нощно каране. Това са най-вече фаровете, които трябва да бъдат почистени и регулирани.

Лошо настроените светлини „удрят” в очите на идващите насреща шофьори, а това е предпоставка за инцидент. Не се ядосвайте, ако някой ви присветне в тъмното – по-добре е да ви предупреди, че идва, отколкото да останете изненадан.

Не се скъпете за резервни крушки за фаровете, хубаво е винаги да имате такива под ръка. При повечето автомобили те се сменят лесно. Ако нямате и едната изгори, преместете другата отляво. Така тя ще е по-близо до полосата на насрещното платно.

Съответно ще ви виждат по-лесно, когато се приближавате. Проверете и задните габарити, при по-старите автомобили върху тях са натрупва мърсотия, която намалява яркостта им.

Друг важен елемент са чистачките, така че не отлагайте тяхната замяна, ако не работят добре. При силен дъжд през деня дори с изхабени чистачки можете да се придвижвате сравнително безопасно, но нощем това съвсем не е така. Задължително почистете предното стъкло, доколкото е възможно това.

Вземете мерки срещу съня                                                                            Нощното пътуване може да бъде облекчено още от по-рано. Първото и най-важно правило в случая е да се наспите добре. Всеки човек има собствен биологичен часовник, който задължително трябва да се свери. Преценете дали можете да бодърствате цяла нощ зад волана и ако не сте сигурен, по-добре не тръгвайте на път.

Ако имате компания в колата, това съвсем не означава, че няма да ви се доспи. Напротив – видът на спящ човек до вас, в повечето случаи действа като сънотворно. По-добре и спътникът ви да е буден и да разговаряте. А най-добрият вариант е с вас да има и втори шофьор, който да може да поеме управление при нужда.

Сънят е най-големият враг на водача нощем, така че борбата с него има много способи. Препоръчително е да не пътувате след обилно хранене, защото тогава организмът иска да си почине.

При първите признаци на сънливост, спрете и починете. Можете да дремнете 30-ина минути, които може и да загубите като време за придвижване, но пък ще ви спестят много неприятности.

В момента се предлагат редица трикове за контролиране на състоянието на шофьора. Сред най-примитивните устройства е „антисън”, което се поставя на ухото на водача и при накланяне на главата му напред, то издава звуков сигнал.

Има и по-модерни джаджи, като една от тях представлява пръстен, който контролира проводимостта на кожата и при опасност реагира със звук и вибрация.

От време на време отваряйте прозореца, за да влезе свеж въздух в купето. Това със сигурност ще ви одобри. Дъвченето на шоколад, чипс, ядки, както и пиенето на вода също помага.

Разбира се, това се отнася за кафето и енергийните напитки, но има хора, на които те не влияят, даже напротив. Виж, поставянето под езика на парче лимон е по-сигурен метод срещу заспиване.

Движение след кола пред вас                                                                           Много шофьори в тъмното предпочитат да се „закачат” зад движещия се пред тях автомобил и да карат с неговото темпо. Повтаряйки неговите движения на пътя те се чувстват в по-голяма безопасност и това действително е така. Само че има и две опасности. Ако водачът пред вас допусне грешка, то вие почти сигурно ще е повторите, тъй като реакциите ви са забавени. Вторият проблем е, че това води до монотонност, от която на мнозина им се доспива. Затова трябва винаги да бъдете нащрек и да не злоупотребявате.

Игра с фаровете                                                                                             Голяма част от пътищата в България са с по едно платно в двете посоки, така че нощем би трябвало лесно да се вижда приближаващия отсреща автомобил. Изненади обаче винаги може да има, особено при неясната маркировка по родните шосета.

Това често води до нуждата от спешна маневра, която нощем е и доста опасна както за вас, така и за околните.

По второстепенните и третостепенни пътища често се движат хора или велосипедисти без светлоотразителни жилетки, които отгоре на всичко са облечени в тъмни дрехи. Дори с най-модерните фарове те се забелязват на разстояние от 100-120 метра.

При по-висока скорост това е опасно, защото мозъкът на шофьора губи време за разпознаване на обекта и за подаване на команда за натискане на спирачката.

Важна част е използването на дългите светлини. Тук моментът е психологически – шофьорът иска да види колкото се може по-напред, но пък включените дълги заслепяват водача на идващата насреща кола. Така че те не бива да са активирани непрекъснато.

Освен това има опасност да заслепите и шофьора на автомобила, който се готвите да изпреварите. Много от новите модели вече разполагат със система, която напълно самостоятелно сменя светлините. Тя работи с помощта на камера и е доста полезна.

Има и още няколко неща, за които трябва да се внимава. Един светещ фар срещу вас (или зад вас) невинаги означава, че това е мотоциклет. Напълно възможно е да е автомобил, чиято крушка е изгоряла от едната страна.

Тук лошият вариант е, че ако е изгоряла лявата – тази до разделителната линия на платната, а вие изпреварвате в този момент, може да се стигне до сериозна неприятност. Затова по-добре махнете крака си от педала за газта, поне докато не сте уверен кой идва отсреща.

Не гледайте във фаровете на приближаващата се машина, а малко по-встрани – на границата между асфалта и разделителната линия. Така няма да има опасност да изгубите пътя.

Ако бъдете заслепен, не се колебайте и включите аварийните светлини, като същевременно с това намалете скоростта.

Ако идващият срещу вас силует на превозно средство ви напомня за камион, оставете повече пространство за разминаване. Той може да тегли голям товар зад себе си и в един момент да се приближите прекалено близко.

Най-важното нощем обаче е да знаете, че вие виждате само няколко десетки метра, които са осветени от вашите фарове. А зад тях може да има всичко възможно, така че трябва да бъде готови за всяка опасност.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви