Водачът на листата на ДСП в Бургас Камен Костадинов напуска 44-тото Народно събрание, за да даде личен пример на избраните на случаен принцип депутати от партията. Това каза  самият той по време на брифинг в парламента. „Това мое решение е продиктувано от следните съображение. Във Велико Търново и в Бургас бяха реализирани преференции на случаен принцип. Считам, че отговорността и примера се дават лично“, заяви Костадинов. Той посочи, че иска да покаже, че политика не се прави само в парламента. Костадинов поясни, че след изявлението ще депозира своето заявление за напускане на 44-тото Народно събрание.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че политическите партии са обществени организации, създадени на доброволен принцип от хора с общи интереси, обща идеология и общи цели. „Неспазването на правилата автоматично изключва персоната от организацията. Като всяка партия ДПС има правила, чието спазване е основно задължение на доброволно членуващите в нея. Дейността се ръководи според устава и решенията на съответните партийни органи. ДПС има решение да не се реализира мандат на база случайни преференции в случая 9/ 9″, каза Карадайъ.

Избраният на второ място в Бургас с преференции Ангел Исаев е декларирал, че ще излезе от партията и ще стане независим, въпреки правилата на ДПС. „Ние ще имаме и законодателна инициатива за решаването на този въпрос“, каза Карадайъ и обяви, че уважава решението на Камен Костадинов да даде пример. Така единственият депутат на партията от Бургас става Дурхан Мустафа, който до сега беше извън класацията. За него се смята, че е най-приближен до Ахмед Доган.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви