Ако някой си е помислил, че Ахмед Доган е напуснал политическата сцена, моля, да помисли пак. Днешната оставка на Камен Костадинов показа, че твърдата ръка на Сокола продължава да е протегната над главите на подопечните му и той продължава да командва парада.

Малко предистория – на последните парламентарни избори от Бургас влязоха двама депутати от ДПС – Камен Костадинов и Ангел Исаев. Кой е Камен Костадинов – роден в Шумен, занимавал се професионално с футбол. Три пъти бил депутат от ДПС и Обединение за национално спасение, в което е влизало ДПС. Един от учредителите на ЕКИП на Христо Бисеров. Няма нищо общо с Бургас. Беше водач на листа и във Велико Търново, но предпочете да влезе от Бургас.

Ръководството на ДПС решило на второ място да постави Дурхан Мустафа. Той е бивш областен лидер на партията, бивш кмет на Руен, бивш депутат с 3 мандата. За него се говори, че е приближен до Ахмед Доган.

Откакто в изборите има преференции обаче се появи един феномен, който вече няколко пъти обърква сметките на политиците и вкарва в народното събрание странни хора. Така пратихме и абсолютно неизвестен евродепутат.

Не много образованите гласоподаватели, които са най-върли последователи на съответната партия, често решават да се подсигурят и зачертават в бюлетината и двете квадратчета с номера на своята партия. Така, слагайки кръстче на номер 9 на двете места, изведнъж деветият в листата на ДПС – Ангел Исаев, който нямаше абсолютно никакви шансове, се оказа втори, след като получи над 3 600 преференциални гласа. И Дурхан Мустава увисна.

Камен Костадинов можеше да го спаси, влизайки от листата на Велико Търново, но не го направи. Кой знае защо. Ангел Исаев пък отказа да се подчини на партийната повеля и си остана в парламента като независим. Два дни след клетвата обаче партията – майка заповяда на Камен Костадинов да напусне. Оставяйки му ръководен партиен пост. И така Дурхан Мустафа влезе в Народното събрание. Малко през задния вход, но законно.

И сега ДПС има само един народен представител, но пък верен човек на Ахмед Доган.

Ето защо си мисля, че този, често оплюван, но неизменно присъстващ в политическия ни живот феномен е най-големия политик у нас. Без да се показва на повърхността, без да се изказва публично, с железен юмрук, въпреки разцепването на партията си, въпреки намесата на велики външни сили, успява  да ръководи с перфектна дисциплина и еднолично хиляди хора. И нищо в нашия политически живот не ми показва, че това ще се промени.

Затова и  партии идват и си отиват, политици се сменят, а ДПС има постоянен електорат и хората, поставени на високите постове, са верни и изпълнителни. А тези, които не са, просто биват остранени. И това ако не е изкуство на войната, здраве му кажи.

Екатерина Капрова

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви