20 април е денят, в който се празнува пушенето на марихуана. В държавите, в които употребата на растението е легализирано, празничните събития стават все по-големи и все по-луди. Сега има официални, корпоративно-спонсорирани партита, които почитат този ден. Но защо 420? От къде произлиза тази митична комбинация от числа? 420, 4:20 или 4/20 е кодов термин и жаргонен израз, произлизащ от Северна Америка, използван като начин за упоменаване употребата на канабис или за идентифициране с канабис културата. Терминът също така се използва за споменаване на пушене на марихуана в 4:20 (сутрин или вечер) и празнуването на субкултурен празник на марихуаната на 20 април всяка година.

Най-широко известнaта история за произхода на израза споменава група тинейджъри от Сан Рафел, Калифорния през 1971 наричаща себе си Waldos, които в опитите си да открият изоставен терен, засят с канабис, решават да си уговорят среща в 4:20 пред статуята на Луи Пастьор в двора на своята гимназия. Въпреки че многобройните им опити да открият посевите от канабис се провалят, изразът 4:20 Луи се запазва като популярен израз упоменаващ място и час за консумация на канабис сред учениците.

Поради последвалата огромна популярност на израза, 20 април се обособява като официален празник на канабис културата, ден за шествия и борба за легализация на употребата й. Изразът не спира да бъде изключително популярен като интересен факт е че през 2014 щата Колорадо решава да промени знака на междуградския път I-70, обозначаващ 420-та миля, с такъв, обозначаващ 419,99 миля, в опит да спре постоянните му кражби.

В България марихуаната е посочена в списък № 1 на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. В този списък са изброени вещества, които според българския законодател са забранени за употреба в хуманната и ветеринарната медицина. В този списък е и хероина. Придобиването или държането на което и да е било от веществата в този списък се наказва по чл. 354а от Наказателен кодекс с лишаване от свобода от 1 до 6 години и с глоба от 2 000 до 10 000 лева.

Производството, преработването, придобиването или държането с цел разпространение се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години и с глоба от 5 000 до 20 000 лева. Когато наркотичните вещества са в голямо количество, наказанието е лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв. В маловажни случаи по ал. 3 и 4 наказанието е глоба до хиляда лева. Тук обикновено се визират малки количества, необходими за лична употреба, и в зависимост от още няколко фактора, един от които е субективният. До 2004 г. на теория българските потребители на марихуана са имали право на ненаказуема „лична доза“, но през 2004 г. се криминализират напълно всички количества.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви