Южна Корея ще експортира скоро обратно в Германия 2500 автомобила Audi и Volkswagen, съобщава агенцията Yonhap. Става дума за модели, чиято продажба беше забранена със съдебно решение в страната заради връзката им с т.нар. “дизелгейт”.

По информация на агенцията, всичките автомобили са складирани в пристанището Пьонтек от миналата година. Броят на събраните там модели на двете немски марки надхвърля десет хиляди. Досега около 1300 коли Audi и Volkswagen вече пътуват обратно за Германия, а останалите ще тръгнат в края на този месец.

В Южна Корея продажбите на автомобили на концерна VW бяха спряни в края на миналата година. Властите анулираха сертификацията за страната на 80 модела и модификации. В същото време съдът задължи производителя да плати глоба в размер на 17,8 милиарда вона. Това представлява около 16,06 милиона долара. Общо от сертификация за продажба в страната бяха лишени над 200 000 коли на немския автопроизводител.

В скандала “дизелгейт”, възникнал заради използването на мошеническо оборудване за фалшифициране нивото на изхвърляните вредности от дизеловите двигатели на концерна VW, се оказаха въвлечени около 11 милиона коли в целия свят. Загубите на VW за преодоляване последствията на скандала само в Щатите вече достигат 15 милиарда долара.

Официалният вносител на същите автомобили у нас упорито не взема отношение по въпроса и не е ясно каква ще бъде съдбата на внесените „дизелгейтски” марки и модели автомобили.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви