Корабът „Герои Арсенала“ претърпя крушение в Черно море, съобщи кримското Главно управление към Министерството на извънредните ситуации (МИС), цитирано от ТАСС.
По-рано и Южният регионален център на МИС съобщи, че в района на Керчнския пролив е изчезнал кораб за насипни товари. Към 9 ч днес има спасени моряци от неговия екипаж.

„На 19 април 2017 година в акваторията на Черно море претърпя крушение корабът „Герои Арсенала“, гласи съобщението от МИС. Информацията се уточнява, добавят от ведомството. Сигнал SOS е бил получен от капитана около 03.54 часа московско време (сега съвпада с българското). Корабът, плавал под панамски флаг, е превозвал зърно от Азов за Турция. Екипажът му е бил 12-членен: 9 украинци, двама руснаци и един грузинец.

Към района на спасителната операция са насочени корабите „Епископ“, „Армада Навигатор“, „Барнет“, Айгас“ и „Аелос“, които са се намирали наблизо. В издирването от 06.20 часа участва спасителният кораб „Демидов“, пристигнал от пристанище Керч. А от Ростов на Дон е долетял хеликоптер на МИС. В момента се обсъжда и изпращането на военен хеликоптер „Ка-32“.

Общо почти 130 души, техника и 8 плавателни съда са привлечени в издирването на  „Герои Арсенала“, съобщи говорител на МИС. Един човек от екипажа е бил открит и изтеглен на борда на кораб, предаде по-късно тази сутрин ТАСС. Състоянието му е задоволително. Други четирима моряци са открити в морето със спасителни жилетки.

Силна буря затруднява издирвателно-спасителната операция, съобщават от министерството. Духа югозападен вятър със скорост до 20 метра в секунда, а вълнението е 4 бала. Вчера за района е било обявено щормово предупреждение.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви