Димитър Главчев ще е най-вероятният шеф на новия парламент, научи Труд. Другият експерт от ГЕРБ, обсъждан за поста, е Данаил Кирилов.Той беше председател на правната комисия в 43-тото НС. Аргументите на ГЕРБ в полза на това Кирилов да запази поста си са предстоящите важни промени в изборното законодателство и продължаващата съдебна реформа. Очаква се днес на заседание на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев да бъде обявен като председател на 44-тото НС.

Референдумът в Турция е една от най-обсъжданит теми в днешния печат. Турция осъмна разделена след референдума за конституционни промени, наложен от президента Реджеп Тайип Ердоган, пише „24 часа“. Резултатите показват минимален превес на избирателите, които подкрепят реформата, в чиято сърцевина е превръщането на Турция в президентска република и в силното ограничаване на парламента. Президентът Ердоган обяви в победната си реч, че народът е подкрепил промените. „Бихме искали другите държави и (международни) институции да признаят решението на народа“, заяви Ердоган от резиденцията си в Истанбул. Той призова съюзниците да проявят по-голямо осъзнаване на турската „чувствителност“ в „борбата срещу тероризма“.

Хиляди излязоха по улиците на Истанбул, за да протестират срещу резултата от референдума за въвеждане на президентска система в Турция, в който хората, отговорили с „да“, печелят с незначителна преднина, пише вестник „Сега“.
Около 2000 протестиращи се събраха в Бешикташ в центъра на Истанбул и скандираха: „Крадец, Убиец, Ердоган!“ Други дрънкаха с тенджери в знак на протест. Няма съобщения за сблъсъци с полицията. В Кадъкьой, квартал в азиатската част на града, хиляди демонстранти развяваха плакати, на които пишеше: „Не“-то не е приключило, а тепърва започва.“ Организаторите на демонстрацията обясниха, че хората са против измамите, несправедливостта и кражбата на гласове. Протести имаше и в други квартали на Истанбул, в столицата Анкара и в Измир.  Президентът Ердоган в речта си пред свои привърженици пред президентския дворец в Анкара се подигра на протестиращите с думите: „Доколкото виждам, онези пак са наизлезли с тенджерите и тиганите.“ Ердоган заяви още, че страната може да проведе референдум за членството в Европейския съюз.

Основната опозиционна партия в Турция – Народнорепубликанската, призова Висшата избирателна комисия за анулиране на референдума, който одобрява предложение за разширяване на президентските правомощия, пише „Стандарт“. Заместник-председателят на НРП Бюлент Тезджан посочи различни нередности по време на вота и заяви, че „единственият начин да се сложи край на дискусиите за легитимността на вота и да се успокоят хората е Висшата избирателна комисия да го анулира“.

80-годишната туристка от Бургас, която снощи се изгуби в района под връх Върховръх край Пловдив, се е прибрала сама към 13 часа в понеделник в едноименната хижа, съобщава „Монитор“. Калина Недева излязла към 18 часа в неделя сама и казала на приятелите си от групата, че иска да отиде до върха. Към 19 часа бил подаден сигнал до 112 за липсата й. На момента били вдигнати да я търсят четирима планински спасители от Пловдив които започнали да издирват жената. Близо 19 часа след старта на акцията по издирването на пенсионерката, тя сама е успяла да се върне до хижа Върховръх, съобщи хижарят Паун Христев. „Ходила е в гората, покрай резервата и не се е спирала. Това явно я е спасило, защото ако беше спряла и за малко, нещата щяха да са други“, каза още хижарят.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

three × two =