От 18 април до 2 юни през тази година ще е в сила забраната за улов на пролетно – лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти, намиращи се до 500 м надморска височина. Това е разпоредено със заповед на министъра на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков. Решението за изместване на началото на забраната от 15 на 18 април е поради съвпадение с големия християнски празник Великден. До 15-ти май включително е забранен уловът на карагьоз в българския участък на река Дунав. В същия период е забранен и улова на попчета във водите на Черно море с мрежени риболовни уреди, с изключение на риболовния уред волта.

Забранен е и уловът на калкан във водите на Черно море през периода до 15 юни  включително. През периода на забраната всички стационарни и други риболовни уреди трябва да бъдат извадени от водата. В област Бургас се разрешава любителският риболов през периода на забраната само в баластриера „Дупките”.

От Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури информират, че за периода от 1 април до 12 април 2017 г. инспектори са извършили общо 527 проверки на територията на страната. Установени са 38 нарушения, за които са съставени актове за установяване на административни нарушения. Иззети са мрежи с обща дължина 3 630 м, 5 лави с 380 куки, 13 въдици с макари и една лодка с твърд корпус. Количеството иззета риба е 180 кг.

Проверките са извършени на река Дунав, река Тунджа, в акваторията на Черно море, на язовирите Ястребино, Пясъчник, Тича и Телиш, както и на обекти за продажба на риба и рибни продукти в търговската мрежа.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

sixteen − 12 =