Решението в последния момент Избирателната комисия в Турция да приема неподпечатани бюлетини като действителни гласове ще доведе до сериозен проблем с легитимността на провелия се днес референдум за разширяване на президентските правомощия.

Това обяви заместник-председателят на основната опозиционна Народнорепубликанска партия, съобщава „Ройтерс“. В изявление на сайта на Централната избирателна комисия часове преди да бъдат затворени изборните секции се изтъкваше, че тя ще зачита бюлетини, които не са били подпечатани от нейните служители, като валидни, освен ако може да бъде доказано, че те са подправени, цитирайки голям брой жалби, че членовете на секционните избирателни на комисии не са ги подпечатали.

„Централната избирателна комисия се провали, позволявайки измами в референдума“, изтъкна заместник-председателят на Народнорепубликанската партия Бюлент Тезкан пред журналисти в централата на партията в Анкара. Анадолската държавна информационна агенция съобщава, че с „да“ на референдума в полза на конституционните промени, които ще засилят правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган, са гласували около 57 процента, докато опцията „не“ са избрали около 43 процента при преброени над 50 процента от бюлетините.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви