Историческите извори показват, че най-малкото Исус е съществувал физически, пише теологът Симон Гатъркол, потърсена от „Гардиън“ (The Guardian). Доказателствата за съществуването на Исус от Назарет са отдавна установени и широко разпространени, твърди теологът от Университета в Кеймбридж. В десетилетията след живота му той е споменаван от еврейски и римски историци, както и в многобройни християнски писания.

Британският историк сравнява писмените разкази за Христос с тези за Крал Артур. Последният предполагаемо е живял около 500г. сл Хр., но за пръв път се споменава 300 или 400 години по-късно. Най-ранните християнски писания за Спасителя са посланията на Св. Павел. Според изследователите, първите са писани най-късно 25 години след смъртта на Божия син.

Биографичните разкази в Новия завет датират около 40 г. сл. Хр. Описанията отговарят на други преки свидетелства и географията на Палестина по това време.

Нехристиянските автори

Първият извънцърковен автор, който споменава Исус е еврейския историк Йосиф Флавий. В своите хроники на юдаизма той споменава Исус на два пъти, като първият датира от 93г. сл. Хр.

Около 20г. по-късно римските политици Плиний и Тацит също разказват за дърводелецът от Назарет. От Тацит научаваме, че Божият син е бил екзекутиран, докато Пилат Понтийски е префект на Юдея, а Тиберий е император.

Плиний разказва, че докато бил управител на Северна Турция, християните в региона гледали на Христос като на божество. Никой от двамата не гледа на християнството позитивно.

Доколко има противоречия в днесшно време?

В скорошна своя книга френския философ Мишен Онфре говори за Исус като хипотеза, чието съществуване е повече идея, отколкото исторически факт. Други автори смятат, че и Исус, и родният му Назарет са измислици на християнството. Около 40% от пълнолетните англичани не вярват, че Исус Христос е реална историческа фигура.

Има ли археологически доказателства?

Част от объркването идва от някои странни археологически аргументи около съществуването на Спасителя и липсата на реални такива. Наскоро се появиха твърдения, че Исус е правнук на египетската кралица Клеопатра. Включително бяха открити древни монети, на които се предполага, че е изобразен Божия син с корона от тръни.

Историческата наука не възприема такива неща като сериозни археологически данни. Изброените писмени свиделтества от християнски, еврейски и римски източници се смятат за достатъчно изобилни, за да докажат, че Исус Христос е живял и умрял.

Остава неразрешен друг съществен въпрос – дали той е оживял след смъртта си, коментира британският теолог.
Източник: The Guardian

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви