Тайнството на запалването на Благодатния огън е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. Огънят, наричан още Свещен или Небесен, е едно от чудесата, които всяка година стават на Велика събота.

Огънят пламва от само себе си в храм „Възкресение Христово“, построен върху Божи гроб в Йерусалим.

На Велика събота вече над две хиляди години хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Легендата за Благодатния огън

Първите сведения за запалването на свещите и кандилата в църквата са от IV-ти век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода.

В нощта на литургията, внезапно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Има сведение, че Огънят не слязъл само един път в самата църква, а около нея.

Това станало през 1579 г., когато представители на арменската църква подкупили местната градска управа в лицето на турците, които тогава владеели град Йерусалим. Те ги склонили да не допуснат при гроба православния патриарх и да получат изключителното право да вземат огъня и да честват Пасха в храма.

Тогавашният патриарх Софроний и православните поклонници не били допуснати нито в параклиса над Божия гроб, нито въобще в храма, те останали да се молят навън.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

eighteen − nine =