В различните страни Великден се празнува по различен начин. Белгийците казват на децата си, че великденските яйца ги донасят звънци от Рим. Поради тази причина на Велика събота камбаните на църквите не звънят, защото са „отишли в Рим“. Норвежците и датчаните на Велика събота в джобовете носят парчета от безквасен хляб, увити в бял плат, за да ги ядат в полунощ, който обичай са поели от викингите, които са си носили вечнозелени плодове, като символ на живота.

Българите и румънците на Велика събота на прозорците слагат брашно, сол, мая и шарени яйца, от които след това пекат хляб.
Норвежците определено са нация с един от най-необичайните обичаи. В Норвегия на Великден решават убийства. На телевизионните програми излъчват детективски филми, списанията публикуват криминални истории, дори и на опаковките от мляко отпечатват истории за неразкрити убийства.

В Северна Америка най-известният обичай е лов на шарени яйца, които родителите крият, за да ги намерят децата вярвайки, че им ги е оставило Великденското зайче в нощта преди Великден, заедно с други подаръци.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

fourteen − 6 =