На Велика събота Благодатният огън ще бъде донесен у нас от Йерусалим с четири специални, огнеупорни фенера. Старозагорският митрополит Киприан ще води българската делегация, която ще донесе от Ерусалим Благодатния огън.

Българската църковно-държавна делегация ще присъства на богослужението в храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан също Свещен или Небесен.

Благодатният огън се самозапалва всяка година по това време в храма „Възкресение Христово“, построен върху Божи гроб в Ерусалим. В първите минути след запалването му този огън има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Той обаче се появява само в присъствието на православния патриарх на Ерусалим, което е най-силният аргумент на източните църкви в диспутите им с Рим кое тълкувание на вярата е по-правилното.

От него се запалват специални фенери, с които изпратените православни духовници го разнасят в родните си страни, където огнената щафета достига до всички храмове в тях.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

2 × four =