Общо 28 от завършените над 300 блока са санирани на цена, която е близо 4 пъти по-висока от пазарните стойности. Това става ясно от думите на зам.-министъра на регионалното развитие арх. Виолета Комитова. Според нея за период от 9 месеца – до въвеждането на първите пределни стойности по националната програма за безплатно саниране – са действали именно такива цени.

„С предвидените по програмата 2 млрд. лв. можеха да се санират два пъти повече сгради – 4000, а не 2000, както е сега. Цялото общество има интерес да се пести държавният ресурс, да се харчат парите отговорно, за да се постигат по-добри резултати“, категорична бе Комитова пред БНР вчера. Както вече стана ясно, преди дни регионалният министър Спас Попниколов подаде сигнал в прокуратурата за завишените цени на санирането и други нарушения по „безплатната“ програма.

От държавното обвинение обаче съобщиха, че данните не са достатъчно конкретни, за да започне досъдебно производство. Според Комитова след Великден МРРБ ще внесе конкретни документи и резултати от проверките. „Нашият сигнал до прокуратурата не опира до фирми, извършили нарушения, а до управленските решения, взети в МРРБ – цената на квадратен метър, наддоговарянето и липсата на контрол. Ще предоставим данни за тях, както и жалбите за лошо качество“, заяви още зам.-министърът.

„От октомври 2015 г. цената се фиксира на 348.60 лв. на кв. м. Тя също е висока и необоснована, защото в същото време по европейската програма „Енергийно обновяване на българските домове“ се санират блокове на цена от 114.16 лв. на кв. м. Възниква въпросът как по едно и също време, за едно и също нещо, се плащат две различни цени – с европейско финансиране санираме на 114 лв., а с пари от бюджета – на 348 лв.“, коментира зам.-министърът.

Според нея освен необосновано високите цени друго нарушение е допуснатото наддоговаряне на проекти извън одобрения от правителството финансов ресурс от 1 млрд. лв., с което „е нарушена финансовата дисциплина“. Още през ноември 2016 г. са били наддоговорени 200 млн. лв. повече от отпуснатите с правителственото постановление средства – така „обещаните“ за саниране пари вече са били 1.2 млн. лв. „Веднага след това МРРБ блокира програмата, спира изпълнението и договорите с общините и очаква решението на МС за отпускане на още 1 млрд. лв.“, обясни още Комитова. Тя категорично подчерта, че този втори милиард по програмата е гласуван „заради допуснатия дефект от поетите ангажименти, надхвърлящи първия милиард“. Така срещу тези 2 млрд. лв. по предвидените 2022 сгради според Комитова „всеки собственик на саниран апартамент получи от държавата подарък в размер на 17 500 лв.“.

Третото нарушение е липсата на контрол. Става дума за обърканата схема, при която този, който плаща, не извършва физическа проверка на място, а дава парите само по документи. Затова има и много жалби за некачествено саниране.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

five × 2 =