Русия и САЩ се договориха да работят заедно по международно разследване на атаката с химически оръжия, извършена в Сирия миналата седмица и предизвикала ответен американски ракетен удар, предаде АП.

Това стана при визитата на американски държавен секретар Рекс Тилърсън в Москва, по време на която той разговаря с руския си колега Сергей Лавров и с президента Владимир Путин.

При въздушна атака с нервнопаралитичен газ на 4 април в северната сирийска провинция Идлиб загинаха над 80 души. Вашингтон обвинява за удара съюзника на Русия – сирийския президент Башар Асад, докато Москва твърди, че са виновни сирийските бунтовници.

След ден на дълги и очевидно тежки дискусии с Тилърсън руският външен министър каза, че Русия и САЩ са се договорили, че е необходимо разследване от ООН на събитията в Идлиб.

Лавров и Тилърсън дадоха тази вечер обща пресконференция, след почти двучасовата среща на госта с Путин.

Американският държавен секретар констатира, че равнището на доверието между двете страни е ниско. Той добави, че ще бъдат създадени работни групи за подобряване на отношенията и за идентифициране на проблемите между двете страни. Те имат разногласия в широг кръг въпроси – от Сирия, през Украйна до руската подкрепа за кандидати популисти в редица европейски избори т.г.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви