Вторият най-голям производител в цигарената индустрия в света British American Tobacco (BAT) е новият собственик на част от марките на „Булгартабак“. Това обявиха от компанията.

Сделката е на стойност над 100 милиона евро и включва брандовете Victory, Eva Slim и GD, както и други европейски марки. Тя е била подписана от двете компании вчера и сега предстои да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията.
Споразумението предвижда още придобиването на 100% от дистрибуционната компания „Експрес Логистика & Дистрибуция“.

От BAT посочват, че ще направят една от най-големите инвестиции в България за тази година, като ще бъдат отворени нови 100 работни места и допълнително още 1000 в дистрибуцията. След завършването на сделката ще станат един от петте най-големи данъкоплатци в страната.

Сделката предвижда производството да продължи да се извършва от „Булгартабак“ в следващите 12 до 24 месеца, а след това ще бъде взето решение дали това ще се промени.

БАТ България ще стане един от петте най-големи данъкоплатци в България, като незабавно ще създаде над 100 нови работни места и ще осигури още 1000 в дистрибуцията. Българските марки, сред които Victory, Eva Slim и GD, ще преминат към портфолиото на БАТ. Придобиването включва и пълна собственост на дистрибуционната компания „Експрес Логистика & Дистрибуция“ ЕООД.

Предложеното придобиване е предмет на антитръстови одобрения и се очаква да приключи до средата на 2017 г.

„Ние сме ангажирани с българския пазар и сме развълнувани от тази значима инвестиция в страна, която все повече показва, че има светло бъдеще. Тази значима инвестиция демонстрира нашата увереност в перспективите пред България и в растежа на БАТ тук“, каза Ричард Уидман, Генерален мениджър Бритиш Американ Табако Клъстър Централна Европа.

„С нетърпение очакваме да посрещнем нови колеги в екипа на компанията, която преди време бе отличена за „Компания на годината“, заяви Мила Маречкова, Изпълнителен директор на Бритиш Американ Табако България. – БАТ, като една от компаниите с най-широко международно присъствие в света, ще предостави своя дългогодишен успешен опит във водещите световни практики, обучението на служителите и кариерните възможности, корпоративната социална отговорност и иновациите в България.“

BAT развива дейност на на повече от 200 пазара в световен мащаб, като в нея работят над 50 000 души. Компанията има водеща позиция в най-малко 55 страни по света.
В Централна Европа корпорацията е представлявана от „БАТ Клъстър Централна Европа“, в който влизат 9 страни: Чехия, Албания, България, Унгария, Косово, Македония, Черна гора, Сърбия и Словакия. В България от 1993 година корпорацията има силна позиция на българския пазар с дял от 12%.

След сделката обаче компанията вече ще държи над 40% от пазара тъй като в момента „Булгартабак“ управлява 30 на сто от него.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

1 × 4 =