Водният проект е за над 300 млн. лв.
Водният проект е за над 300 млн. лв.

Уран и алфа активност във водата за пиене на Хасково откри Регионалната здравна инспекция. Пробите са потвърдени лабораторно от Националния център по радиобиология и радиационна защита, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

За вредните съставки РЗИ-Хасково е информирана от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ към Министерството на околната среда и водите. Инспекцията веднага е взела проби от всички  тръбни кладенци, използвани за водоснабдяване. Според резултатите уран и алфа активност е отчетена в четири от деветте съоръжения.

„С цел превенция на общественото здраве със заповеди на директора на РЗИ-Хасково от 7 и от 11 април съобразно резултатите от направените химически анализи и предварителните резултати от последните проби вода, е разпоредено на ВиК дружеството да бъдат спрени всички тръбни кладенци, показали несъответствие в качеството на подаваната вода. РЗИ изисква и осигуряването на техническа възможност за довеждане на вода от съседни зони на водоснабдяване с качества, отговарящи на нормативните изисквания”, поясниха от МЗ и уточниха, че въпросните кладени са запечатени и няма опасност за здравето на хората.

От РЗИ – Хасково са взети нови проби за анализ, които да установят ефективността на предприетите мерки. Засега четирите водоизточника са спрени.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви