Когато използваме думата „луд” за такъв титан на науката като Никола Тесла, имаме предвид не лудостта като медицинско понятие, а красивата разновидност на човешкия ум, която не се вмества в традиционните разбирания. Никола Тесла е известен най-вече с работата си в областта на променливия ток и електроснабдяването и с изобретението си индукционна „Бобина на Тесла“.

Докато Тесла се радва на успешна кариера като изобретател, той показва много асоциално поведение и за него няма документирани романтичните отношения. В края на краищата той си отива сам и в мизерия.

Ставайки все по-ексцентричен с всяка изминала година, ученият успява да натрупа цял куп поведенчески странности, които съпътстват неговата работа. Той наистина може да бъде смятан за първообраз на „луд учен“. Четете и решете сами.

Той предвидил появата на днешния смартфон през далечната 1909 г.
Опитал е да направи джобно устройство, което може да получи борсови котировки и телеграмни съобщения чрез кодирани честоти. Тесла започва планиране на кулата Уордънклиф, съоръжение за безжично предаване на сигнали. Впоследствие  го продължава като построява Телефункен – безжичната станция в Сейвил, Лонг Айлънд.

Кулата е била предназначена да предава безжична телефония през Атлантика. През 1917 г. кулата е иззета и взривена с динамит от морската пехота, поради опасения, че германски шпиони могат да я използват или да се използва като ориентир за германските подводници.

Той страдал от ойстерсаритисфобия – страхът от перли
Тесла не е бил в състояние да понася дори вида на тази скъпоценност. Веднъж изпратил секретарката си обратно в къщи да се преоблече, след като се появила на работа с наниз перли на врата.

Това е само една от многото мании сред които са например обсебеност от числото 3 и изключителната му предпазливост по отношение на микробите. Това дава редица причини да вярваме, че Тесла е страдал от форма на обсесивно-компулсивно разстройство.

Той рядко спял
Тесола твърдял, че спи само по 2 часа на нощ и е бил склонен да прекара два или повече дни в лабораторията си, без да спи изобщо. Кенет Суийзи, един от приятелите на изобретателя, потвърждава твърденията на Тесла. Суийзи разказва как веднъж Тесла му звъннал в 3 сутринта, говорейки оживено за проблем, който се опитвал да разреши. Изобретателят задъхано сравнявал различни теории, докато изведнъж просто не затворил телефона.

Това не било единичен случай и Тесла често споделял, че задрямва за малко, за да презареди батериите си.

Той имал фотографска памет
Тесла имал способността да чете книги и периодични издания, като същевременно ги „фотографирал“ в паметта си. той използва цялата информация, която е придобил като вътрешна библиотека, която му била на разположение по всяко време. В резултат на това Тесла рядко правел чертежи на своите изобретения. Почти цялата му работа била базирана на запечатани изображения в главата му.

Той говорел 8 езика
Няма съмнение, че Тесла е бил гений. Той е владеел перфектно 8 различни езика: сърбо-хърватски, английски, чешки, немски, френски, унгарски, италиански и латински. Лингвистите имат термин за хора като него – „хипер полиглот“ или някой, който може да говори повече от шест езика с голяма вещина.

Той изобретил първата водноелектрическа централа.
През 1895 г., заедно с Джордж Уестингхаус, той построява първата електроцентрала, която хваща водноелектрическия потенциал на Ниагарския водопад. Електрическа компания Уестингхаус, която купува проекта от изобретателя, бележи невероятни успехи благодарение на променливите и високочестотни токове на Тесла, които светът познава и днес.
Той притежавал смъртоносен лъч
Да го кажем малко по-точно: притежавал сложен план за дизайн за смъртоносен лъч (лъч на насочени частици/насочено енергийно оръжие), което той нарича „Телефорс“. То е трябвало да се използва по време на Първата световна война.

Тесла описва изобретението си по следния начин: „(Дюзата) изпраща концентрирани лъчи от частици по въздуха. Освобождава се такава огромна енергия, която би свалила флотилия от 10 000 вражески самолети на разстояние 200 мили от защитната им граница. Това би накарало цели армии да паднат мъртви.“ До самия си край Тесла работи по този проект.

Той имал странни отношения с гълъби
Макар да е бил асоциален и често описван като „отвратен от хората“ той имал силни симпатии към гълъбите. Подобно на повечето хора и Тесла хранел многобройните сиви птици в парка. Дори и след като вече бил твърде болен, за да го прави сам, той наел хора да го правят вместо него. Тесла често прибирал болни или ранени гълъби в хотела, където живял в по-късните си години и ги връщал към живот.

Много от неговите изобретения остават класифицирани
След смъртта му, повечето от вещите му са били иззети от Службата за чужденци, въпреки че той е бил гражданин на Съединените щати. Имуществото било описано като „товарен вагон“, пълен с материали на Тесла.

След известно време, някои от вещите му били върнати на семейството му, докато други се озовават в музея на Тесла, който се намира в Белград. Някои документи и книжа на изобретателя обаче все още остават класифицирани. Затова хората са склонни да се чудя какво друго Никола Тесла е криел в ръкава си, какво е изобретил или е можел да изобрети.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви