Рамо до рамо: Цветанов и Симеонов с общи решения

0
202

До вчера не бе ясно дали ще има коалиция, вие ме питате за министри. Това заяви Валери Симеонов в студиото на „Здравей България“, където той беше дошъл заедно със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Двамата не пожелаха да разкрият подробности от договорените теми по споразумението, освен че са се разбрали за пенсиите.

„Нямам никакви амбиции за министерства. Новото управление не започва с пазарлъци за министерски места, а с мерки за хората“, посочи Валери Симеонов. „Това ще бъде на късен етап. В ГЕРБ не говорим за постове“, добави Цветанов.

Стигнахме до общо решение. Искам да благодаря на колегите, на първо място на Цветанов, че постигнахме едно разбирателство. Виждате, че новото управление не започва с разговори за министерски кресла, а за това какво трбява да се направи в държавата“, посочи лидерът на НФСБ.

„Това е некоретна манипулация, това е лист който е писан в стаята на Патриотичния фронт, писан в края на 43-то Народно събрание, няма нищо общо с преговорите, които текат в момента“. Така Симеонов определи изнесения лист на Димитър Барайктаров и определи поведението на бившия си депутат като сметките, които прави Митьо Пищова в ресторантите. Лидерът на НФСБ допълни, че има споразумение за пенсиите, а Горанов е потвърдил, че всичко договорено и изпълнимо.

„Водени сме от всичко това България да е над всичко. Още в началото се разбрахме да не се изнася никаква информация по време на преговорите“, заяви от своя страна зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и допълни, че по никакъв повод не са коментирани министерски постове. Симеонов заяви категорично, че няма никакви амбиции да оглавява министерство, а Цветанов допълни, че подобни теми ще се обсъждат на доста по-късен етап.

„До вчера до обяд не беше ясно дали ще има коалиционно правителство и затова не сме обсъждали министерски постове. Как може да се обсъждат подобни неща, когато не знаем дали ще имаме министерства“, заяви Симеонов.

Между ГЕРБ и Обединени патриоти вече има изготвена управленска програма, като са се разбрали за цели 18 точки.

Влиянието на Турция трябва да бъде ограничено, приветствам Радев за това което е предложил. Цветанов обаче контрира и заяви, че президента няма право на законодателна власт. „Месеци на наред облъчваха хората с фалшиви новини и стана президент с влиянието на БСП. Защо самият той не казва какво се случи по време на неговата кампания, благодарение на фалшивите новини, на троловете“, допълни зам.-председателят на ГЕРБ по повод лично поискания законопроект за уседналост от страна на Румен Радев.

Той допълни, че за всички е станало ясно как е била основана ДОСТ и как е действала тя. „Ние не можем конкретно да обвиняваме Турция, защото нямаме конкретна информация, а само това което сме видяли. От друга държава също нямаме информация да има намеса в нашите избори“, заяви Цветанов.

Валери Симеонов от своя страна категорично заяви, че няма да коментира ДПС. „Ние сме си поставили цел да отстраним всички партии, които прокарват интересите на чужди държави“, заяви лидерът на НФСБ. Той беше подкрепен от Цветанов, който заяви, че трябва да имаме добри отношения с всички държави, но интересите им не може да се прокарват в парламента чрез партии като ДОСТ и ДПС.

По повод категоричния отказ на Симеонов Бойко Борисов да е премиер, а след това приемането му на това условие от страна на ГЕРБ той заяви: „При това разпределение на политическите сили, ако бяхме казали Борисов няма да е премиер, нямаше да има правителство. Хвърляме държавата отново в избори, а за нас това е неприемливо“.

Цветанов и Симеонов допълваха изреченията си и личеше, че двете партии са съгласни с голяма част от темите. „Предложението на ГЕРБ към Нинова беше много добро. Това се прави, за да има една нормална работа в Народното събрание“, заяви Симеонов.

Цветанов и Симеонов отказаха да кажат за какъв размер пенсии е постигната договорка. Вчера се заговори за 200 лв. минимална пенсия, но точното число се пази в тайна. Двамата бъдещи партньори в управлението подчертаха, че утре или в други ден се очаква това да стане ясно. „Цифрите ще излязат утре или други ден. Стигнахме до общо решение, но много трудно“, каза Симеонов. В ефира на бТВ пък Владислав Горанов потвърди, че пенсията ще е 200 лв. от октомври.

„Изнасянето на конкретни данни ще е след конкретна програма“, подкрепи го Цветанов.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here