ДПС ще подкрепя ГЕРБ до края на председателството ни на ЕС

0
234

ДПС има оферта към ГЕРБ – дават подкрепа до края на председателството без да участват във властта.  Това стана ясно след среща в Народното събрание между лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и ръководството на ДПС, водено от председателя Мустафа Карадайъ.

ДПС е предложило управленска програма до края на председателството с подкрепа от законодателя. Това не означавало участие на партията в управлението. За нас това е първа стъпка към стабилност в държавата, подчерта  лидерът на ДПС.

Движението се съмнява, че с патриотите може да има стабилно управление, е изводът на партията на Доган.

„Ние предложихме да се направи програма за управление на страната до края на Председателството на България на Съвета на Европа и около тази програма да се оформи мнозинство в Народното събрание, което да подкрепя тази програма, което не означава участие на ДПС в управляващото мнозинство. Предложихме първа стъпка за стабилност на управлението, на държавата и едно достойно представяне на България по време на Председателството й на Европейския съвет“, това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след разговор с ГЕРБ.

Те са активната страна, те спечелиха изборите, сега ще умуват дали ще приемат тази идея, допълни той.

„С лидера на ДПС говорихме за политиките, които смятаме да предприемем в новото правителство. Още в предизборната кампания заявихме възможните партньори за коалиция, но смятам че предвид всички международни фактори трябва да имаме подкрепа в парламента и от другите партии. Ако председателството бъде взето като основна тема и тук в парламента ще улесни много кабинета. Ако всички парламентарно представени партии участват ще можем да извлечем най-доброто!“

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след срещата с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Считам, че особено във времето, което ни предстои като председателство и за стабилизирането на държавата с всичките международни фактори и съседи, които имаме в момента е необходимо по определени теми да търсим максимална подкрепа в парламента“, каза Борисов, цитиран от „Фокус“.

„Запознахме ДПС с това, което възнамеряваме да правим и по темата за Брекзит, за председателството, за финансовите и данъчните ни политики“, продължи Борисов. „Стигнахме до извода, че ако председателството бъде прието като една основна тема в следващата година и политиката се прави вътре в парламента, това ще улесни много кабинета и ще даде възможност действително всички парламентарно представени партии да участват, така че да извлечем позитиви за България“, каза още Бойко Борисов. „Считам, че в това отношение можем с почти всички партии до този момент по дадени теми да постигнем разбирателство и подкрепа“, каза още лидерът на ГЕРБ.

Борисов допълни, че на всички партии е ясно, че ако не се състави правителство и се отиде на избори това ще бъде пагубно за държавата и допълни, че независимо, че програмите им Обединените патриоти съвпадат, то има още много теми които да се обсъдят.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here