Съществува „прозорец на възможност“ да се убеди Москва да прекрати подкрепата си за сирийския президент Башар Асад. Тази позиция споделиха британският премиер Тереза Мей и американският президент Доналд Тръмп по време на телефонен разговор, съобщават световни агенции.

„Премиерът и президентът са съгласни, че сега съществува прозорец на възможност да се убеди Русия, че съюзът с Асад повече не е от стратегически интерес за Москва“, каза говорител на британския кабинет.

Телефонният разговор е проведен седмица след химическа атака в сирийския град Хан Шейхун, при която загинаха най-малко 87 държави. Няколко дни по-късно Вашингтон проведе първата директна атака срещу сирийските правителствени сили.

По време на разговора, проведен преди предстоящата визита на държавния секретар Рекс Тилърсън в Москва, Тръмп и Мей смятат, че това предоставя възможност за напредък и трайно политическо уреждане на кризата.

Великобритания обяви, че „напълно подкрепя“ американските удари. Лондон и Вашингтон ще продължат да оказват натиск върху Русия, за да спре подкрепата за Сирия. Външният министър на Обединеното кралство Борис Джонсън отмени заплануваното за вчера посещение в Москва.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

eleven − 6 =