Северна Корея обеща, че ще отговори на „неразумното“ изпращане на американския самолетоносач „Карл Винсън“ и съпровождащите го кораби към Корейския полуостров и увери, че е готова за „война“, предаде БТА. „Неразумното американско разгръщане с цел завладяване на КНДР достигна озадачаваща фаза“, каза говорител на севернокорейското външно министерство.

„Пхенян е готов за война, а Вашингтон ще понесе отговорността за катастрофалните последици от възмутителните си действия“, допълни той. По-рано Тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ потвърди, че ударната група на самолетоносача „Карл Винсън“ се е запътила към Корейския полуостров. Асошиейтед прес отбелязва, че в региона често биват изпращани военни кораби на САЩ за демонстриране на сила.

Президентът Доналд Тръмп неотдавна поиска от съветниците си да му изготвят цялата гама от варианти за оказване на натиск върху режима в Пхенян да прекрати програмата си за ядрено въоръжаване. Той дори заплаши, че САЩ ще действат едностранно, ако Китай не вразуми буйната си съседна страна.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви