Софийска градска прокуратура е поискала конкретни данни за нарушения и престъпления в програмата за саниране. Сигналът, подаден от министъра на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов до главния прокурор на 17 март 2017 г., не посочва конкретно установен случай на нанесена вреда на бюджета при изпълнение на програмата.

В сигнала на министър Попниколов се посочва, че са констатирани обстоятелства, които създават основателни съмнения за нанесени вреди са описани установени проблеми по отношение на контрола върху начина на разходване на средства. Министър Попниколов посочва и ясна регламентация на цялата дейност по програма. Конкретни нарушения обаче не се посочват.

Затова и наблюдаващия прокурор от СГП и изискал от МРРБ конкретни данни от проверки на обекти, на действия на длъжностни лица или фирми-изпълнители. Също така от СГП искат и данни за това нанесена ли е вреда на държавния бюджет и в какъв размер е тя.

Изискано е информацията да бъде придружена с копия от съответните документи. За да се образува досъдебно производство по смисъла на чл. 211 от НПК е необходимо наличие на такива данни, от които да може да се направи основателно предположение, че е извършено престъпление. Тези данни следва да бъдат достатъчно ясни и конкретни.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви