Бежанци и мигранти са продавани на съвременни обществени пазари за роби в Либия, предупредиха от Международната организация по миграция, цитирана от вестник „Индипендънт“. Служители на агенцията на ООН са открили стотици млади африканци, които са били търгувани като роби на специализирани пазари.

„Ситуацията е потресаваща“, каза Мохамед Абдикер, директор на отдел за операции и извънредна помощ към агенцията. По-рано се появи информация, че бежанци и мигранти са принуждавани в „модерно робство“ от трафиканти. Един от оцелелите, сенегалски имигрант, заяви, че е бил отведен до паркинг в Сабха, Югозападна Либия, след като прекосил пустинята от Нигер с пикап, което било организирано от трафиканти.

След като автомобилът пристигнал в Сабха, шофьорът започнал да твърди, че трафикантите не са платили за него и закарал пътниците, включително сенегалеца на пазар за роби. Служителите на агенцията на ООН в Нигер поясниха, че мигрантите от Субсахара са продавани на либийци с помощта на граждани на Гана и Нигерия, които работят за тях.

Оцелелият сенегалец разказа, че е бил „купен“ и после е бил изпратен в „затвор“ – частен дом, където повече от 100 бежанци са държани като заложници. Той поясни, че са били принуждавани да се обаждат по домовете си, за да могат да чуят родителите им как ги бият.

Похитителите са поискали от него около 500 долара, които той не можел да събере. След това сенегалецът бил продаден в по-голяма къща, където му поискали около 1000 долара. За да избегне физическото насилие, оцелелият започнал да превежда за похитителите.

По думите му тези от мигрантите, които не могат да си позволят да платят са убивани или са оставяни да умрат от глад. Ако мигрантът умре или бъде освободен, похитителите се връщат на пазара, за да „закупят“ още и да го заменят, добави сенегалецът.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

one × two =