Съпругата на банкера Цветан Василев – Антоанета Василева, временно да бъде задържана. Това е поискала прокуратурата от сръбските власти, предава БНР. Искането е заради задочно повдигнатото обвинение за пране на пари. То е отправено на 24 март, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Василева се издирва с европейска заповед за арест. От средата на декември тя е обявена за общодържавно издирване. Тогава се изясни, че няколко месеца по-рано съпругата на банкера е напуснала страната през ГКПП-Калотина. Именно това е причината да бъде поискано задържането й от Сърбия.

Държавното обвинение настоява Антоанета Василева да бъде изправена пред сръбски съд, за да бъде екстрадирана в България. Припомняме, че при съпруга й тази процедура продължава над две години и половина. Василева е обвинена, че през 2012 г. е купила къща в Швейцария с дарени от съпруга й пари. Той пък ги е взел от КТБ.

В случай, че съпругата на Цветан Василев реши да влезе в страната, тя ще бъде задържана въз основа на прокурорско разпореждане. Адвокатите на банкера Цветан Василев днес опитаха да отменят това разпореждане. Софийският апелативен съд обаче прекрати делото, защото в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) такава процедура няма.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

3 × 5 =